Mike Pompeo, în Slovacia: Putin reprezintă o ameninţare la adresa democraţiilor din toată lumea

În timpul vizitei sale de marţi, din Slovacia, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin reprezintă o ameninţare la adresa democraţiilor din toată lumea.

„Vladimir Putin intenţionează să submineze democraţii din întreaga lume, să nu vă îndoiţi de asta. Trebuie să fim foarte sinceri în legătură cu acest lucru,” le-a spus Pompeo studenţilor la Jurnalism din Bratislava. El i-a mai avertizat pe slovaci în legătură cu „nevoia de apărare împotriva eforturilor economice ale Chinei de a crea dependenţă şi a manipula sistemul politic.” Pompeo a încercat să evidenţieze rolul pe care SUA l-au avut în căderea comunismului, acum trei decenii, într-o perioadă în care Putin are o audienţă din ce în ce mai mare în fostul bloc sovietic.

Mike Pompeo, primul secretar american de Stat care a vizitat Slovacia în ultimii 14 ani, i-a spus preşedintelui Andrej Kiska: „A trecut prea mult timp de când America a fost implicată profund aici.” Oficialul american s-a întâlnit cu cinci poşti deţinuţi politici, la un memorial al aşa-numitei Poartă a Libertăţii de la graniţa cu Austria, unde 400 de oameni au fost ucişi din 1945 în 1989, în încercarea de a trece Cortina de Fier, spre Occident. „Pe acolo unde erau înainte sârmă ghimpată şi soldaţi înarmaţi, acum pot trece fără oprelişte oameni, bunuri şi informaţii,” a spus Pompeo.

„În numele Statelor Unite, sunt mândru să fiu alături de oamenii din Slovacia şi Europa pentru reangajarea într-un viitor care să fie mai prosper, mai sigur şi, mai presus de toate, măreţ.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *