Miliardarul israelian Beny Steinmetz, reţinut la Atena! Autorităţile elene l-au eliberat şi se mai gândesc dacă îl extrădează

Beny Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena, informează Globes.co.il. Miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia în urma condamnării sale la Curtea Supremă a României pentru tranzacții frauduloase cu terenuri, iar acum se află sub control judiciar pe cauţiune până la judecarea extrădării.

Reprezentantul legal al lui Steinmetz, Eitan Maoz, a precizat: „Pot confirma că domnul Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena din cauza unei defecțiuni grave în transferul datelor despre eliminarea avizului roșu al Interpolului. Ne ocupăm de această problemă și sperăm că domnul Steinmetz se va întoarce acasă.”

O „înștiințare roșie” a fost emisă de Interpol pentru a pune în aplicare pedeapsa de cinci ani de închisoare care a fost pronunțată, dar Steinmentz a fost reținut, chiar dacă ordinul de detenție a fost anulat în toate țările europene, înainte de zborul său spre Grecia, au declarat surse pentru „Globes”. „Lui Steinmetz i se permite să se deplaseze liber în Grecia, dar i se împiedică să părăsească țara, până când chestiunea este clarificată”, au spus sursele citate.

„O notificare roșie” reprezintă un mandat internațional de arestare pentru o persoană care este căutată de autoritățile din țările membre Interpol.

Interesant este faptul că reținerea din Grecia a avut loc la câteva săptămâni după ce comitetul de supraveghere al Interpol (CCF) a dat instrucțiuni pe 29 octombrie ca ordinul împotriva lui Steinmetz solicitat de România să fie șters. Într-o decizie detaliată, CCF a hotărât, printre altele, că procedura care se desfășoară împotriva sa provine din considerente politice și este grav viciată.

Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena pe 24 noiembrie și de atunci a fost ținut în Grecia, până la lămurirea problemei.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în decembrie 2020 în România la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov, a primit vineri și în Elveția o sentință similară, cu cinci ani de închisoare cu executare, după ce fost găsit vinovat că a dat mită mai multor funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea, transmit agențiile internaționale de presă.

În România, în dosarul „Ferma Băneasa”, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi în lipsă la câte cinci ani de închisoare cu executare. Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013, cu scopul de a obține bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul al României.

Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi israelienii Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul al României, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi.

Paul al României, care a primit o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare, este dat în urmărire internațională, în timp ce Remus Truică se află în închisoare, având de executat o sentință cu șapte ani închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *