Militari români îi vor înlocui pe canadieni în Mali, anul viitor. Al-Qaida anunță că a suspendat negocierile pentru eliberarea românului răpit în 2015

De anul viitor, militarii români vor intra în luptă într-un alt teatru de operaţiuni. Conform avizului dat azi de CSAT, militarii români vor participa, sub egida ONU, la gestionarea sângerosului conflict armat din Mali, după retragerea aliaţilor canadieni care sunt acum în misiune în ţara africană.

Canadienii ar urma să plece în luna iulie a anului viitor, iar românii ar urma să îi înlocuiască.

Militarii români vor pleca în Africa dotaţi, printre altele, cu elicoptere de evacuare Medevac. ONU consideră că elicopterele sunt esenţiale pentru misiunea din Mali, având în vedere ameninţarea dispozitivelor explozive improvizate şi a pericolului venit din partea jihadiştilor şi alte facţiuni armate din ţară.

Militarii români ar putea trimite în Mali două sau trei elicoptere IAR 330M – variantă cu avionica modernizată, cu echipamente similare versiunii SOCAT, dar fără armamentul şi senzorii specifici.

Aceste elicoptere sunt dotate special pentru misiuni de evacuare medicală Medevac. Pentru protecţie, în misiuni, aeronavele Medevac vor fi însoţite de alte aparate. Este vorba de aparate IAR 330 Puma SOCAT, elicoptere de atac, specializate în misiuni antitanc sau de atac la sol.

1.902 militari din Armata României vor participa, anul viitor, la aceste misiuni şi operaţii, în creştere cu 127 militari faţă de anul 2018.

Efortul principal rămâne, în continuare, participarea cu forţe şi mijloace la operaţia NATO din Afganistan – Resolute Support Mission (RSM), precum şi menţinerea contribuţiei naţionale la asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO în cadrul Grupului de Luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA, din teatrul de operaţii din Balcanii de Vest.

Organizaţia teroristă Al-Qaida în Mali suspendă negocierile în cazul unui ostatic român

Organizaţia teroristă Al-Qaida în Mali a anunţat, miercuri, suspendarea negocierilor pentru eliberarea a cinci ostatici, inclusiv a românului răpit în anul 2015 în Burkina Faso.

Alianţa teroristă Nusrat al-Islam wal-Muslimin – considerată drept filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida – a difuzat miercuri un comunicat în care anunţă numele celor cinci ostatici pe care îi deţine, avertizând că negocierile pentru eliberarea captivilor au fost suspendate.

Cei cinci ostatici sunt Iulian G. (România), Jocelyn E. (Australia), Béatrice S. (Elveţia), Gloria Cecilia N.A. (Columbia) şi Sophie P. (Franţa), informează agenţiile de presă Al-Akhbar şi EFE.

Grupul terorist a transmis că suspendă „orice fel de comunicare” despre ostatici, pe durată nedeterminată. Organizaţia islamistă a acuzat Guvernul de la Paris „colonizator” că este „responsabil direct” de tergiversarea negocierilor. Guvernele ţărilor din care provin ostaticii au „partea lor de responsabilitate”, subliniază grupul Nusrat al-Islam.

Alianţa teroristă Jamat Nusrat Al-Islam Wal Muslimin (Grupul de susţinere a Islamului şi Musulmanilor) a fost formată în martie 2017 prin fuziunea grupărilor Ansar Dine, Al-Qaida în Magrebul Islamic, Al-Mourabitoune şi Frontul de Eliberare din Macina. Grupul terorist considerat Al-Qaida în Mali este condus de islamistul Iyad Ag Ghali.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a anunţat în august că Bucureştiul păstrează legătura cu autoritățile din Burkina Faso în legătură cu românul răpit în 2015, însă situația este complicată, deoarece răpitorii cer bani, iar statul român nu îi poate oferi. Românul Iulian G. a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso. Ostaticul a fost prezentat în înregistrări difuzate de grupul islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *