Miliţiile proruse din Doneţk au evacuat peste 300 de locuitori din Mariupol în zone controlate de Rusia

Separatiştii proruşi din autoproclamata republică Doneţk au declarat luni că au evacuat peste 300 de cetăţeni din Mariupol în ultimele 24 de ore în două oraşe aflate sub controlul forţelor ruse, relatează EFE.

În total, potrivit apărării teritoriale a autoproclamatei republici, citate de TASS, au fost evacuate 314 persoane din oraşul-port de la Marea Azov, între care 50 de copii, şi transportate în localităţile Bezîmennoe şi Novoazovsk.

Din 5 martie, susţin rebelii separatişti, circa 32.638 de persoane au fost transportate la Bezîmennoe.

Autorităţile ucrainene afirmă la rândul lor că încă 100.000 de locuitori au rămas la Mariupol, pe lângă combatanţii care mai opun rezistenţă în combinatul siderurgic Azovstal.

Kievul negociază în prezent posibilitatea evacuării a 38 de combatanţi grav răniţi, dar până în prezent Moscova a refuzat să-i lase să plece pe apărătorii de la oţelărie, decât dacă se predau ieşind la suprafaţă cu un steag alb.

Un comandant al unei unităţi proruse din Doneţk, citat de Interfax, a declarat luni că zece soldaţi ucraineni de la Azovstal s-ar fi predat, lucru pe care Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, l-a negat imediat ca „informaţie falsă” pe canalul său Telegram.

Armata rusă încearcă fără încetare să intre sau să blocheze ieşirile din buncărele combinatului siderurgic, în perimetrul căruia se desfăşoară majoritatea acţiunilor la sol în Mariupol, a indicat Andriuşcenko, citat de Focus.ua.

El a spus că ocupanţii nu au înregistrat vreun succes notabil, de aceea şi-au intensificat bombardamentele asupra oţelăriei.

În afară de combatanţi ai Batalionului Azov, în tunelurile de la Azovstal se află şi puşcaşi marini, grăniceri, membri ai forţelor de apărare teritorială, ai trupelor speciale şi ai altor unităţi, potrivit Focus.ua.

Circa 600 de combatanţi răniţi de la Azovstal au nevoie de îngrijiri medicale, în timp ce 40 dintre ei sunt în stare gravă. Unii dintre ei au fost întinşi direct pe pământ, întrucât nu mai sunt paturi, în condiţii de igienă precare, a declarat duminică, într-o intervenţie televizată prin telefon, Denis Şlega, comandantul Brigăzii a 12-a cu destinaţie specială din cadrul Gărzii Naţionale ucrainene, care se află în buncărele de la Azovstal. El a confirmat că ruşii au atacat combinatul cu bombe termobarice, denumite şi bombe cu vid.

Separat, şeful administraţiei regionale militare din Lugansk (estul Ucrainei), Serhii Gaidai, a anunţat luni că doi civili au fost ucişi, iar un al treilea rănit într-un bombardament rusesc asupra oraşului Severedoneţk din această regiune, potrivit EFE.

Într-un mesaj pe contul său Telegram, citat de Ukrinform, acesta precizează că un bărbat şi o femeie au murit pe loc, iar un alt bărbat rănit a fost transportat la spital.

„Ruşii au bombardat o casă situată într-unul din cartierele vechi ale oraşului”, a spus el.

Acest atac intervine după ce duminică un altul a lovit un spital din Severodoneţk, făcând nouă răniţi.

Potrivit lui Gaidai, armata ucraineană menţine apărarea în zona localităţilor Toşkovka şi Borovsk, iar din aceasta din urmă ocupanţii ruşi au fost nevoiţi să se retragă.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a respins 93 de atacuri ale forţelor ruse în regiunile Lugansk şi Doneţk, notează EFE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.