Ministerul Educației Naționale finalizează noi obiective în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii
Ministerul Educației Naționale prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare (UMPMRSU), a comunicat public, la data de 09.03.2018 finalizarea unor noi obiective din cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET).
PRET este o componentă importantă a programului mai larg de reformă a educaţiei timpurii din România şi a strategiei complexe de reformă a educaţiei timpurii (2005 – 2011) dezvoltate de Ministerul Educației Naționale. PRET include următoarele direcţii de acţiune:
- Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii, având ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii celor mai defavorizate grădiniţe, astfel încât acestea să ajungă la un standard minim de funcţionare, precum şi asigurarea spaţiilor necesare unităţilor care au avut de suferit de pe urma procesului de retrocedare a imobilelor naţionalizate.
- Formarea şi perfecţionarea personalului din grădiniţe (manageri, cadre didactice, asistente, administratori şi alte categorii), în cadrul căreia se urmăreşte dezvoltarea şi livrarea de programe integrate de dezvoltare profesională pentru educatori (aproximativ 35.000 de persoane), personalul de îngrijire – îngrijitori, asistenţi, personal medical – (aproximativ 13.000), manageri (circa 2.500) şi părinţi.
- Dezvoltarea capacităţii sistemului de a oferi servicii de calitate prin dotarea grădiniţelor cu material didactic, jocuri educative şi alte materiale necesare procesului de educaţie timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani, înfiinţarea reţelei de Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare (CRED), înfiinţarea unor servicii specifice pentru copiii cu vârste între 0 – 6/7 ani cu dizabilităţi şi nevoi speciale, creşterea capacităţii MECT şi a autorităţilor locale de a monitoriza, evalua şi dezvolta politici educaţionale.
Conform precizărilor MEN, în intervalul 05.03.2018-09.03.2018, în cadrul PRET au fost recepționate, după încheierea lucrărilor de construcție, Grădinița cu program normal Secusigiu-Arad și Grădinița cu program normal Sânmihaiu Român-Timiș. Cele două grădinițe fac parte din lotul celor 74 de unități de învățământ preșcolar al căror termen de finalizare estimat este anul 2018.
Prin intermediul aceluiași proiect a fost finalizată, în anul 2017, construcția a 40 de grădinițe. Acestea se adaugă celor 130 de grădinițe construite în perioada 2013-2016. Conform acordului de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 80,75 milioane Euro, finanțarea se acordă pentru construirea de grădinițe cu program normal cu 2, 3 și 4 săli/grupă.
Tot în acest an, UMPMRSU va lansa procedura de achiziție a lucrărilor de execuție pentru încă 156 de grădinițe. În vederea demarării și/sau finalizării acestor obiective de investiții, Ministerul Educației Naționale mizează în mod nemijlocit pe sprijinul și implicarea autorităților locale, esențiale pentru buna derulare a proiectului.
Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.), cofinanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Guvernul României, are ca obiective principale construirea a 380 de grădiniţe noi şi dotarea lor cu mobilier. Data de finalizare: 31 decembrie 2019 (cu posibiltate de prelungire).
Sursa foto: www.ziuaconstanta.ro