Ministerul Finanțelor încearcă, cu disperare, să facă rost de bani! Acum a trecut pe împtumuturi externe

După ce a eșuat în acțiunea de atragere a banilor românilor, Ministerul Finanțelor Publice (MFP)  încearcă, cu disperare, să facă rost de bani, și a decis să încerce să atragă finanțări internaționale.

Pe 16 ianuarie, MFP va organiza  o licitație pentru eurobonduri cu o valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 467 de milioane de lei), la un randament de 1% și cu o maturitate de cinci ani, adică 13 decembrie 2023. Suma reprezintă o suplimentare cu 14% a sumei anunțate spre a fi atrasă în ianuarie.

MFP a precizat, la finele lunii decembrie, că intenționează să împrumute în ianuarie 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puțin decât suma vizată pentru luna precedentă și cu 7,5% mai puțin decât s-a împrumutat în decembrie.

Pentru a obține suma vizată, MFP anunța că va vinde, în ianuarie, titluri de stat în valoare de 500 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai puțin decât în luna precedentă, printr-o singură licitație, care va fi organizată la data de 17 ianuarie și care va avea o maturitate de un an. De asemenea, MFP avea în plan să scoată la vânzare și obligațiuni guvernamentale, cu una mai puțin față de luna precedentă, iar suma totală dorită este de 2,76 miliarde de lei, cu 25% mai mică decât în luna precedentă.

Însă, ultima licitație de anul trecut, organizată la 28 decembrie, s-a încheiat cu un eșec. Finanțele nu au reușit să obțină niciun leu din suma maximă vizată de 345 de milioane de lei.

În plus, dacă în prima ședință din acest an, din 7 ianuarie, Finanțele au reușit să obțină cei 460 de milioane de lei doriți, în cea de-a doua, din 10 ianuarie, băncile locale le-au mai împrumutat doar 306 milioane de lei din cei 460 de milioane de lei doriți.

Astfel, MFP caută soluții  să acopere o parte din cei 508 milioane de lei pe care n-au reușit să îi atragă în ultimele două săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *