Fără spitale, dar cu penitenciare! Ministrul Justiției vrea să construiască mii de locuri de detenţie până în 2024

Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice  un proiect achiziţie a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenţie din sistemul ANP, întrucât există un deficit de 3.843 de spaţii. Proiectul arată că vor fi construite mii de spaţii de detenţie, până în 2024.

„Se autorizează Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenţie la Penitenciarul Bistriţa – judeţul Bistriţa – Năsăud, Penitenciarul Botoşani – judeţul Botoşani, Penitenciarul Galaţi – judeţul Galaţi, Penitenciarul Gherla – judeţul Cluj, Penitenciarul Iaşi – judeţul Iaşi, Penitenciarul Mioveni – judeţul Argeş, Penitenciarul Constanţa – Poarta Albă – judeţul Constanţa şi la Penitenciarul Târgu Jiu – judeţul Gorj. Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor răspund pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Nota de fundamentare a proiectului arată că la data de 17.07.2018 la nivelul sistemului administraţiei penitenciare erau în custodie 22.394 deţinuţi, rezultând un deficit de 3.843 locuri raportat la spaţiul individual de 4 m2, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus, precizează Mediafax.

În cursul anului 2017, conform comunicărilor transmise Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de către Ministerul Finanţelor Publice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a soluţionat prin hotărâri şi decizii un număr total de 378 cereri, prin care au fost acordate despăgubiri persoanelor închise în sistemul penitenciar, pentru condiţiile de detenţie în care au fost cazate, în valoare de 2.296.451 de euro, arată sursa citată.

Planul este structurat pe perioada 2018-2024, după cum urmează: Etapa I: 2018 – locuri noi de cazare – 316, locuri modernizate – 500; Etapa II: 2020 – locuri noi de cazare – 44; Etapa III: 2021 – locuri noi de cazare – 508, locuri modernizate – 85; Etapa IV: 2022 – locuri noi de cazare – 3997, locuri modernizate – 666; Etapa V: 2023 – locuri noi de cazare – 2730; Etapa VI: 2024 – locuri noi de cazare – 500 – Penitenciarul P47-Berceni (500).

„Fondurile necesare efectuării cheltuielilor pentru achiziţia studiilor de fezabilitate mai sus-menţionate au fost incluse în bugetul aprobat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor; prin urmare nu există impact financiar suplimentar asupra bugetului de stat”, mai arată nota de fundamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *