Miniștrii de externe și ai apărării din NATO se reunesc pentru a pregăti Summitul din 14 iunie la care este așteptat și președintele Biden

Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre ale NATO se întrunesc marți, în format videoconferință, în cadrul unor reuniuni speciale concentrate pe pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, unde cei 30 de lideri euro-atlantici urmează să adopte decizii cruciale privind viitorul Alianței Nord-Atlantice în contextul inițiativei NATO 2030.

“Miniștrii se vor concentra asupra pregătirilor pentru Summit. Acesta este un moment esențial pentru Alianța noastră și pentru securitatea noastră colectivă. Într-o lume mai competitivă și imprevizibilă, avem nevoie de unitate transatlantică. Europa și America de Nord sunt puternice împreună în NATO. Așadar, scopul inițiativei noastre NATO 2030 este de a ne pregăti Alianța pentru viitor”, a afirmat, luni, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, agenda reuniunii miniștrilor de externe se va concentra pe pregătirea Summitului NATO din 14 iunie.

Astfel, miniștrii de externe aliați vor avea un schimb substanțial de opinii pe marginea deciziilor pachetului NATO 2030, ce urmează a fi adoptate la reuniunea liderilor aliați.

Alte teme de interes care vor fi abordate se referă la evoluțiile mediului de securitate, amenințările generate de Rusia, respectiv viitorul relației NATO-Afganistan.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va puncta obiectivele României în perspectiva Summitului NATO, reiterând angajamentul țării noastre pentru rezultatele procesului de reflecție NATO 2030, precum și pentru adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianței.

Subiectul a fost discutat luni, la București, și de președintele Klaus Iohannis cu secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, șeful statului exprimându-și sprijinul pentru propunerea secretarului general al NATO pentru un nou Concept Strategic, care să asigure un răspuns adecvat şi bine calibrat al Alianţei Nord-Atlantice la actualul mediu internaţional de securitate.

Totodată, la ministeriala de externe, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare aliate pe întreg Flancul Estic, având în vedere recentele evoluții de securitate din regiune.

De asemenea, Aurescu va informa cu privire la inaugurarea astăzi, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, contribuție strategică practică a României la consolidarea rezilienței NATO, a aliaților, dar și a UE și a statelor membre, respectiv a partenerilor celor două organizații.

Reuniunea din 1 iunie 2021 este a treia întâlnire a miniștrilor de externe aliați din acest an, după cea în format externe-apărare din 14 aprilie 2021 (format videoconferință) și prima reuniune cu prezență fizică desfășurată la Cartierul General din Bruxelles pe 23-24 martie 2021.

Summitul NATO din 14 iunie va avea loc la Bruxelles și va reprezenta prima întâlnire în persoană dintre noul președinte al SUA, Joe Biden, și aliații europeni.

Teme precum postura de descurajare și apărare a NATO, inclusiv pe zona flancului estic și capacitatea de inovare a Alianței vor figura pe agenda summitului.

Principalul subiect va fi însă conceptul NATO 2030, procesul de consultare derulat de secretarul general Jens Stoltenberg în urma mandatării sale de către liderii aliați la summitul de la Londra, obiectivul fiind acela de a face NATO mai puternică din punct de vedere politic, militar și cu o capacitate de proiecție globală.

Este de așteptat ca acest proces să conducă la o decizie de actualizare a Conceptului Strategic al NATO, care datează din 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *