Miniştrii de Finanțe din G20 au convenit noi reguli pentru impozitarea giganţilor Internetului

Grupul de miniştri de finanţe din G20 a convenit duminică asupra unui set de reguli comune pentru a elimina lacunele folosite de gigantii tehnologici globali cum ar fi Facebook pentru reducerea taxele plătite, arată o versiune finală a comunicatului grupului obţinut de Reuters.

Facebook, Google, Amazon şi alte companii de tehnologie de vârf se confruntă cu critici pentru faptul că îşi reduc sumele datorate statelor prin diverse inginerii fiscale.

Noile norme ar însemna sarcini fiscale mai mari pentru marile companii multinaţionale, dar ar face şi mai dificil pentru ţări ca Irlanda să atragă investiţii străine directe, cu promisiunea unor rate de impozitare ultra-scăzute.

Marea Britanie şi Franţa s-au numărat printre susţinătorii cei mai vocali ai propunerilor de impozitare a companiilor mari de tehnologie. Acest lucru a aşezat cele două state într-o poziţie oarecum divergentă cu Statele Unite, care şi-au exprimat îngrijorarea că firmele americane sunt arătate cu degetul înr-un mod incorect, în cadrul discuţiilor legate de codul impozitării companiilor cu extindere globală.

Marile companii de internet declară că respectă regulile fiscale, dar plătesc impozite mici în Europa, de obicei prin canalizarea vânzărilor prin ţări precum Irlanda şi Luxemburg, care au regimuri fiscale relaxate.

Dezbaterea grupului G20 privind modificările aduse codului fiscal se concentrează pe doi piloni. Primul priveşte impozitarea unei societăţi în ţara în care bunurile sau serviciile sale sunt vândute, chiar dacă nu are o prezenţă fizică acolo. În cazul în care companiile încă mai pot găsi o modalitate de a evita plata impozitelor, cu ajutorul paradisurilor fiscale, ţările ar putea aplica o rată minimă de impozitare globală, care va fi convenită în cadrul celui de-al doilea pilon.

La începutul acestui an, ţările au convenit asupra unei foi de parcurs destinate revizuirii normelor fiscale internaţionale, care au fost depăşite de dezvoltarea comerţului digital.

Miniştrii finaţelor din G20 – grupul celor mai industrializate state, reuniţi la Fukuoka, Japonia, au avertizat duminică asupra intensificării tensiunilor comerciale şi geopolitice, fără a insiste asupra nevoii stringente de a le rezolva, arată un proiect de comunicat obţinut de Reuters.

În acelaşi timp documentul apreciază că economia globală va continua să crească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *