Ministrul Costache  promite, de la 1aprilie, terapii gratuite pentru copiii cu autism

Copiii care suferă de autism ar putea primi, începând cu data de 1 aprilie, terapie gratuită, potrivit promisiunii ministrului  Sănătății, Victor Costache.

În ciuda  faptului că Victor Costache este al treilea ministru al Sănătății care promite așa ceva, și că 1 aprilie este Ziua Păcălelilor, sperăm, totuși, că de această dată lucrurile vor prinde contur și se vor materializa. Ministrul spune că serviciile pe care le prestează specialiștii, precum psihiatrii sau logopezii, vor fi decontate de stat. În prezent, aceste terapii sunt suportate, integral, din veniturile proprii ale  familiilor, din sponsorizări sau din redirecționarea a 2% din impozit și costă în jur de 1000 de euro pe lună.

În România sunt 15.000 de persoane diagnosticate de autism, iar 13.000 sunt copii. ONG-urile spun că numărul celor care nu au un diagnostic este mult mai mare. Cu toate acestea, în țară există numai 50 de psihiatri specializați în terapie care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a promis că de la 1 aprilie copiii care suferă de autism vor beneficia de terapie gratuită și că va exista un Program național de autism ce avea buget separat, iar decontarea  se va putea realiza direct către furnizorii de servicii conexe – psihologi, logopezi, kinetoterapeuți – care se vor afla în contract direct cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru a se putea realiza acest lucru, trebuie modificată Legea 95, deoarece, în prezent, specialiștii în serivicii conexe sunt incadrați pe Social, nu pe Sănătate.

În fiecare an, 1.000 de copii sunt diagnosticați cu autism în România, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *