Ministrul de Finanțe al Germaniei: Vremurile bune ale economiei s-au încheiat

Anii de glorie în care veniturile fiscale din Germania depăşeau estimările se încheie, a declarat ministerul de Finanţe Olaf Scholz publicaţiei Bild am Sonntag, transmite Reuters.

Germania a obţinut surpus din 2014, pe fondul creşterii economice înregistrate pe parcursul a nouă ani, dar creşterea este aşteptată să încetinească în 2019, din cauza factorilor adverşi provocaţi de fricţiunile comerciale care afectează exporturile.

”Vremurile bune în care statul încasa mereu taxe mai mare decât anticipa se încheie”, a spus Scholz.

“Pentru 2018, vom obţine din nou surplus. Dar anii de glorie au luat sfârşit. Nu mai anticipez venituri suplimentare neaşteptate, în mod sigur nu de o asemenea amploare”, a adăugat ministrul.

Guvernul nu va putea să renunţe la aşa-numita taxă de solidaritate, cunoscută sub numele de ”Soli” în cazul tuturor contrbuabililor, inclusiv la cea impusă celor mai bogaţi 10%. Aşa cum doresc creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel.

”În negocierile pentru formarea coaliţiei, am convenit, din motive justificate, că cetăţenii cu venituri foarte mari să continue să plătească Soli”, a spus Scholz, membru al social-democraţilor parteneri minoritari în coaliţia de guvernare condusă de Merkel.

În acelaşi timp, Scholz vrea să crească impozitarea corporaţiilor internaţionale, cum sunt Amazon.com, Facebook sau Starbucks, şi mizează pe sprijinul preşedintelui american Donald Trump.

”Trebuie să oprim acest transfer al profiturilor către ţări cu impozitare scăzută sau deloc, aşa că doresc să introduc impozitarea minimă a companiilor, la nivel internaţional”, a spus ministrul.

Scholz a adăugat că discută această problemă cu Franţa şi Japonia la G7 şi G20 şi că guvernul american este un aliat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *