Ministrul de finanţe al Marii Britanii, Philip Hammond, recunoaște că ţara trece prin timpuri grele

Ministrul de finanţe al Marii Britanii, Philip Hammond, a afirmat că ţara trece prin timpuri grele, în timp ce Parlamentul urmează să voteze joi pentru a cere Uniunii Europene să extindă procesul Brexit.

Hammond a afirmat că guvernul va continua să încerce să susţină acordul care a fost deja înfrânt de două ori. „Discuţiile continuă cu numeroşi colegi care au votat împotriva acordului premierului pentru a îi convinge că, deşi nu este rezultatul perfect, este cu mult mai bun, pentru ei, decât multe alte alternative existente dacă nu aprobăm acordul.

Vom încerca deci să construim un consens în sprijinul acordului, dar de asemenea trebuie să căutăm alte moduri în care Camera Comunelor să poată exprima o viziune despre viitor”. Ministrul de finanţe a afirmat că, dacă Parlamentul nu va aproba acordul, vor trebui să găsească un mod de a justifica în faţa UE cererea de extindere a articolului 50.

Între timp, liderii europeni au avertizat că vor dori să ştie ce anume va realiza printr-o prelungire, dacă vor acorda una. În şapte zile, liderii UE se vor întâlni la Bruxelles şi orice decizie de a amâna Brexit va cere acordul lor unanim. Ei vor dori să ştie cât de lungă este amânarea pe care o cere Marea Britanie şi cum îşi propune să folosească acest timp. Pe măsură ce termenul limită se apropie, unul dintre candidaţii favoriţi pentru preluarea conducerea Comisiei Europene, în locul lui Jean Claude Junker, şi-a exprimat temerea că

Brexit este o ameninţare faţă de viaţa politică europeană în general. Conservatorul german Manfred Weber a vorbit despre pericolul ca „haosul britanic” să se răspândească pe continent.

Parlamentul britanic votează în această seară o posibilă amânare a Brexituluii, programat să aibă loc la 29 martie, după ce deputaţii au respins atât acordul de retragere negociat cu Uniunea Europeană, cât şi varianta unei ieşiri fără acord.

Este de aşteptat ca parlamentarii să voteze în favoarea amânării, însă liderii europeni au precizat foarte clar că Londra trebuie să ofere un motiv întemeiat pentru ca Brexitul să poată fi decalat.

Chiar dacă parlamentarii britanici au votat ieri împotriva ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord, votul a fost doar unul cu caracter consultativ, la fel cum este şi cel de astăzi, când se va decide cel mai probabil că e nevoie de o prelungire a articolului 50.

Dacă nu se fac modificări legislative, Regatul Unit rămâne în continuare pe drumul către o ieşire din Uniunea Europeană la 29 martie, fără acord, aşa cum stau lucrurile în acest moment. Situaţia se poate schimba doar dacă Parlamentul de la Londra va adopta un acord, dar singurul disponibil în prezent este cel propus de premierul Theresa May, care a fost deja respins de două ori.

Eventuala negociere a unei alte înţelegeri este aproape imposibilă, în condiţiile în care Uniunea Europeană a spus că acordul deja încheiat este singurul aflat pe masă.

În acest context, nu este exclus ca Theresa May să le forţeze mâna parlamentarilor şi să readucă acordul să în Camera Comunelor, pentru a treia oară.

Ea a dat de înţeles că, dacă parlamentul va susţine înţelegerea, va cere de la Bruxelles doar o amânare de scurtă durată a Brexitului, pentru a putea fi adoptată legislaţia necesară.

Dacă nici de această dată însă conservatorii eurosceptici nu o vor susţine, atunci premierul a anunţat că va cere o anunţare pe o durată mai lungă, ceea ce ar presupune organizarea de alegeri europarlamentare în Regatul Unit şi din acel moment, a spus Theresa May, orice este posibil, inclusiv ca Brexitul să nu mai aibă loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *