Ministrul finanțelor recunoaște că se analizează posibilitatea ca salariile sa fie înghețate
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a recunoscut că înghețarea salariilor este o variantă de lucru şi că ar putea fi îngheţat şi numărul angajaţilor din administraţie, relatează news.ro.
Sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi24, Teodorovici a declarat că documentul trimis la Comisia Europeană în care se propune îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lunii decembrie 2018 este un scenariu, o variantă de lucru.
“Este un document care prezintă un scenariu, un document de lucru, o posibilă variantă, trimisă Comisiei Europene pentru că ăsta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile, orice stat membru asta face, trimite Comisiei Europene discuţii, scenarii, calcule pentru ca într-un final să luăm o decizie într-un sens sau altul”, a declarat Eugen Teodorovici.
El a mai afirmat că Ministerul de Finanţe propune şi ca legea salarizării să se aplice până în 2020 şi nu până în 2022 pentru a nu fi angajate măsuri dincolo de mandatul acestui guvern.
“În câteva săptămâni noi intrăm în Guvern cu proiectul de buget pe 2019, document în cadrul căruia vom regăsi varianta finală, este un scenariu propus de Ministerul de Finanţe în urma unor calcule şi chiar o propunere de aplicare a legii salarizării nu până în 2022, ci până în 2020, tocmai pentru a arăta foarte clar că suntem siguri de ceea ce facem, că nu aplicăm măsuri dincolo de mandatul acestui guvern, adică 2020”, a explicat Teodorovici.
Ministrul de Finanţe a mai spus că pe lângă îngheţarea salariilor bugetarilor o altă măsură propusă este îngheţarea numărului de angajaţi în zona de administraţie, dar şi o restructurare a acesteia.
“Îngheţarea angajărilor la stat este o măsură propusă de noi. O îngheţare a numărului de angajaţi în zona de administraţie publică centrală, de asemenea o restructurare, o eficientizare a administraţiei publice centrale, este de bun-simţ şi ceea ce noi spunem de ani de zile sau toţi politicienii spun că este nevoie de o administraţie mult mai eficientă. Dădeam exemplu faptul că la Ministerul de Finanţe funcţiile suport sunt undeva la 18 la sută din întregul personal al ministerului, iar la alte ministere undeva peste 30 la sută, ceea ce trebuie să se schimbe, pentru că administraţia nu trebuie să fie nici supradimensionată, nici să cheltuie nejustiticat banul public”, a precizat ministrul de Finanţe.