Ministrul francez de finanţe: Protestele „vestelor galbene”, „o catastrofă” pentru economia franceză

Protestele „vestelor galbene” au fost „o catastrofă” pentru economia franceză, spune ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, citat de BBC. Ministrul finanţelor Bruno Le Maire a numit situaţia „o criză” atât pentru societate, cât şi pentru democraţie. „Este o catastrofă pentru comerţ, este o catastrofă pentru economia noastră”, a spus el în timpul unei vizite prin magazinele din Paris care au fost distruse în timpul protestelor.

Capitala a fost lovită puternic: ferestre au fost sparte, maşini au fost arse, iar magazine au fost jefuite. „Ieri au fost mult mai multe daune decât acum o săptămână”, pentru că protestele de sâmbătă au fost mai dispersate, a declarat vicepremierul Emmanuel Gregoire la un radio local.

Cât de grave sunt daunele economice? Este prea devreme pentru a calcula costul economic complet – dar este limpede că daunele sunt grave. Vineri, federaţia franceză pentru comerţ cu amănuntul a declarat agenţiei de presă Reuters că magazinele au pierdut aproximativ 1 miliard de euro de când protestele au început, pe 17 noiembrie.

Le Maire a declarat săptămâna trecută, înainte de cele mai recente proteste, că afacerile restaurantelor au scăzut cu 20 până la 50%. Iar autorităţile de la Paris spun că revoltele au provocat daune în valoare de milioane de euro. Franţa s-a confruntat cu patru săptămâni consecutive de demonstraţii împotriva creşterii taxelor carburanţilor, a costurilor ridicate ale vieţii şi a altor probleme.

Retailerii francezi au pierdut aproximativ un miliard de euro din 17 noiembrie, când au început protestele „vestelor galbene”, a anunţat Federaţia de Retail din Franţa (FCD). Informațiile au fost furnizate vineri, înainte de protestul de pe 8 decembrie.

Federaţia, alcătuită din giganţii din distribuţie, cum ar fi Carrefour sau Casino, a avertizat că mişcările de stradă ar putea afecta semnificativ vânzările de Crăciun, esenţiale pentru veniturile marilor lanţuri de magazine.

Turnul Eiffel, muzeele pariziene Luvru şi Orsay, alături de Grand Palais, Petit Palais şi Orangerie, precum şi Opera din Paris, asemeni centrelor comerciale de pe bulevardul Champs Elysees, au fost închise publicului sâmbătă, când a avut loc la patrulea weekend cu proteste.

Anul trecut, Parisul a atras 40 de milioane de vizitatori, iar în primele şase luni din acest an turiştii au cheltuit în capitala Franţei 10,3 miliarde de euro. Analiştii avertizează că actualele turbulenţe ar putea afecta industria turismului din Franţa, a doua economie a zonei euro.

Săptămâna aceasta, acţiunile Accor, Vinci, Air France KLM, Carrefour şi FNAC Darty au înregistrat scăderi importante la Bursa de la Paris, pe fondul temerilor că protestele „vestelor galbene” vor duce la scăderea consumului şi a numărului de turişti.

Mişcarea vestelor galbene a început ca un protest împotriva creşterii taxelor la motorină, care este folosită pe scară largă de către şoferii francezi şi a fost mult timp mai puţin impozitată decât alte tipuri de combustibil.

Preţurile la motorină au crescut cu aproximativ 23% în ultimele 12 luni, iar decizia lui Macron de a impune o majorare a impozitelor de 6,5 cenţi pe motorină şi de 2,9 cenţi pe benzină de la 1 ianuarie a înfuriat protestatarii.

Macron a spus că pentru trei sferturi din creşterea preţurilor sunt responsabile majorările preţurilor petrolului la nivel mondial, şi că taxele mai mari pentru carburanţi sunt necesare pentru a finanţa investiţiile în energia din surse regenerabile. După o primă serie de proteste, Guvernul a acceptat să renunţe la majorarea taxei pe combustibili şi a îngheţat preţurile la electricitate şi gaze pentru anul 2019.

Dar protestele au izbucnit şi în legătură cu alte probleme, printre care creşteri de salarii, impozite mai mici, pensii mai bune şi condiţii mai lejere la admiterea în universităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *