Ministrul german al Apărării a vizitat Odesa și a promis livrarea unui sistem de apărare aeriană. Ce va primi Republica Moldova

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a efectuat o vizită neanunțată în orașul portuar ucrainean Odesa, întâlnindu-se cu omologul său Oleksi Reznikov și, la un moment dat, fiind obligat să intre într-un adăpost antiaerian după declanșarea alarmei de raid aerian.

La 1 octombrie, Lambrecht a vizitat portul de cereale din oraș și a inspectat un tanc antiaerian Gepard, furnizat de țara sa pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere împotriva invaziei rusești. Lambrecht a declarat că tancul antiaerian va ajuta la protejarea „infrastructurii critice” și la apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești. Ea a mai spus că prima unitate a sistemului de apărare aeriană terestră Iris-T SLM promis va fi livrată în zilele următoare.

Ucraina urmează să primească patru sisteme Iris-T SLM. Un sistem este format din patru vehicule – o unitate pentru controlul focului și trei lansatoare de rachete – concepute pentru a proteja împotriva atacurilor din aer. Berlinul a livrat, până în prezent, arme în valoare de 719 milioane de dolari Ucrainei.

Cu toate acestea, guvernul german a fost criticat, uneori chiar pe plan intern, pentru reticența sa de a furniza armament greu Ucrainei, în timp ce alți membri NATO au făcut acest lucru. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat luna trecută Berlinul pentru că a refuzat să furnizeze tancurile Leopard și vehiculele de luptă de infanterie Marder solicitate, pentru a ajuta la efortul Ucrainei de a încerca să împingă forțele rusești din teritoriul pe care acestea îl ocupă în estul și sudul țării.

Germania, gata să livreze Moldovei drone și alte echipamente militare

Germania va ajuta Republica Moldova cu drone și alte echipamente militare, a anunțat la Chișinău ministra germană a apărării, Christine Lambrecht, pe 1 octombrie, la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin decis anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene, iar Ucraina a depus cerere de aderare la NATO în regim accelerat.

„Nu voi dezvălui un secret dacă voi spune că este vorba despre achiziționarea dronelor și a altor echipamente”, a spus jurnaliștilor Lambrecht, la conferență de presă comună cu omologul său moldovean, Anatolie Nosatîi. Cei doi miniștri au precizat că experții din ambele părți vor discuta săptămâna viitoare pentru a stabili exact ajutoarele militare de care are nevoie R. Moldova.
instruire militară. „În acest an, suntem gata să acordăm asistență în privința instruirii, dar și armament necesar pentru a face față situației de acum, din punct de vedere militar”, a declarat Lambrecht.

Poziția autorităților de la Chișinău în privința înarmării a evoluat în lunile de după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie. Dacă inițial președinta Maia Sandu a insistat pe faptul că R. Moldova ar trebui să fie apărată de statutul său constituțional de neutralitate, iar ministerul de externe a spus că R. Moldova nu va accepta „arme letale” din partea partenerilor occidentali, ulterior șefa statului și alți lideri moldoveni au spus că armata are nevoie de arme pentru a apăra statutul de neutralitate.

Uniunea Europeană a spus că acordă Chișinăului în acest an 40 de milioane de euro ca ajutoare militare.

În luna mai, ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, astăzi premier, a spus că țara sa ar dori ca Republica Moldova să fie „echipată conform standardului NATO” și că Londra discută această posibilitate cu alți aliați. Statele Unite au făcut sugestii asemănătoare.

Problemele Forțelor Armate ale Republicii Moldova nu are doar de investițiile reduse (aproximativ 0,4% din PIB-ul țării în 2022), ci și de resursele umane limitate. Chișinăul dispune în prezent de 6.500 de soldați activi, care să apere țara într-un eventual conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *