Ministrul grec al Apărării a demisionat înainte de votul din parlament cu privire la numele Macedoniei

Ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, şi-a anunţat demisia, duminică, în semn de protest faţă de acordul cu privire la numele Macedoniei, relatează AFP şi Reuters.

“Problema legată de numele Macedoniei nu îmi permite să nu îmi sacrific postul de ministru”, a declarat Kammenos, anunţând “retragerea din guvern” a membrilor partidului său, Grecii Independenţi.

Panos Kammenos a făcut acest anunţ după o discuţie cu premierul Alexis Tsipras.

Kammenos nu şi-a ascuns niciodată ostilitatea cu privire la un acord cu Skopje în legătură cu numele Macedoniei.

Vineri, parlamentul din Macedonia a aprobat un amendament la constituţie prin care se redenumeşte ţara ca fiind Republica Macedoniei de Nord, aşa cum a fost hotărât alături de Grecia pentru a încheia o dispută de 27 de ani.

Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord privind numele în iunie, însă Macedonia va începe să folosească noua denumire după ce acest lucru va fi aprobat şi de parlamentul de la Atena.

Grecia a blocat aspiraţiile Macedoniei de adera la UE şi NATO din cauza numelui ţării, despre care susţine că sugerează cereri teritoriale privind o provincie din Grecia cu aceeaşi denumire.

Premierul macedonean Zoran Zaev a cerut sâmbătă „prietenilor” săi greci să pună capăt vechiului lor litigiu prin ratificarea la rândul lor a acordului care îi redenumeşte ţara „Republica Macedoniei de Nord”, potrivit AFP şi MIA.

„Am un mesaj pentru parlamentul grec. Parlamentul nostru a găsit forţa şi nu a fost uşor. Dar sunt convins că parlamentul grec va găsi de asemenea forţa de a lua o decizie”, a declarat premierul social-democrat în cadrul unei conferinţe de presă la Skopje.

„Până în zece zile, de îndată ce rezultatele vor fi notificate şi vom constata că totul este în ordine, vom vota”, a a reacţionat vineri seara premierul grec Alexis Tsipras.

„Împreună cu prietena noastră, Republica Grecia, vom respinge izolarea şi neînţelegerea”, a mai spus şeful executivului macedonean, exprimându-şi „convingerea că deputaţii greci vor recunoaşte semnificaţia istorică a acordului”.

„Câştigăm un prieten, iar Grecia câştigă şi ea un prieten, Macedonia de Nord”, a spus Zoran Zaev, descriind Grecia ca pe „una dintre ţările cele mai influente, chiar cea mai influentă din regiune”.

Zoran Zaev a comentat apelurile la o dizolvare a parlamentului lansate de şeful opoziţiei de dreapta, Hristijan Mickoski.

„Toată lumea ştie, eu ştiu, ştie şi el, că se roagă pentru ca ceea ce el cere să nu se întâmple”, a spus Zoran Zaev, care a lăsat totuşi uşa deschisă: partidul său social-democrat „va lansa o procedură pentru a examina această problemă”.

Principalii responsabili ai partidului de opoziţie VMRO-DPMNE s-au opus unei ratificări a acordului, dar se confruntă cu dezertarea mai multor aleşi şi poziţia lor pare foarte slăbită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *