Ministrul Justiției lasă să se înțeleagă că ar putea anula procedura de selecție pentru conducerea DNA
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a lăsat să se înțeleagă, luni seară în cadrul unei intervenții la România TV, că ar putea să anuleze procedura declanșată pentru desemnarea șefului DNA. În același timp, Toader a transmis și un avertisment voalat procurorilor, atrăgând atenția că noile legi ale Justiției vor impune și răspunderea procurorilor context în care acești ar face bine să „fie de bună credință”.
„Mai este o problemă. Noi avem patru candidați. Dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să desemnăm unul dintre cei patru. Procedural vorbind, să nu excludem varianta, aceea în care Comisia nu se oprește la unul dintre candidați, ci reluăm procedura, anunțăm din nou perioada de înscriere, de selecție, adică o luăm de la început. (…) Stiți vorba aceea românească: poți candida singur și să ieși pe locul doi. Aici sunt patru, dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să selectam pe unul dintre ei”, a spus Toader.
Ministrul Justiției a transmis și primele indicații viitorului șef al DNA și lanssând un avertisment la adresa anchetatorilor.
„Părerea mea este că trebuie să facă în primul rând o evaluare a DNA, cu bunele, cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale Justiției și trebuie să așeze DNA în parametrii legilor Justiției. Să nu mai avem un procuror de la parchetul de pe lângă judecătorie ridicat direct la structura centrală a DNA. Ce mai trebuie să mai facă procurorul șef – să responsabilizeze pe toți cei care lucrează în DNA, că sunt procurori, că sunt experți, că sunt personal auxiliar. Legea Justiției vine cu răspunderea magistraților. Nu îmi doresc ca magistrații să răspundă, să ajungă să comită erori, încât să răspundă, dar trebuie să aibă și ei grijă aceea ca, în cazul în care greșesc, comit erori, și ei sunt pasibili să răspundă din punct de vedere juridic. (…) Procurorul trebuie să fie de bună credință, să aplice legea cu bună credință”, a precizat Toader.