Ministrul Muncii, sătul de vaitele românilor din Germania: Să verifice condițiile de muncă, să nu plece fără contract!

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a susţinut astăzi o declarație de presă privind condițiile de muncă ale românilor în Germania.

„De 15 ani, niciun ministru al Muncii nu s-a deplasat într-o țară străină în ferme, pentru a vedea care sunt condițiile în care lucrează românii. Nu înțeleg isteria PSD de a face scandal în legătură cu rezultatele deplasării mele. PSD nu știe decât să facă scandal, nu rezolvă nicio problemă. Mulțumesc presei care a preluat informații direct. Am văzut diverse condiții de lucru în ferme, am văzut condiții decente și condiții care pot fi îmbunătățite. Ministrul german al Muncii a declarat că este jenat de unele condiții din ferme și va lucra pentru ca ele să fie îmbunătățite.”

„Ministrul Muncii, în temeiul dialogului cu mine, a propus ca de la 1 ianuarie 2020 să nu se mai lucreze prin subcontractori în industria cărnii. De la începutul anului viitor se va vedea schimbarea condițiilor de lucru în abatoare. Este obligatorie marcarea digitală a orelor de lucru. (…) La 24 de ore după discuția cu autoritățile germane, ministrul Muncii a declarat că va intensifica controalele în industria cărnii și în agricultură. Se efectuează controale, dar ritmul acestora va fi mult accelerat.”

„Nu în ultimul rând, fac precizarea că ministrul m-a asigurat că va acorda o atenție sportiă condițiilor de sănătate a românilor, va asigura o atenție sporită asupra contractului general pentru servicii medicale. Acesta asigură un pachet general de servicii. Dacă un angajat este depistat cu coronavirus, va fi preluat de sistemul german de sănătate.”

„Am vorbit direct cu românii, sunt oameni care merg de 7 – 8 ani în Germania să lucreze și mi-au declarat că au condiții decente și sunt plătiți la timp. Acolo unde există probleme, și anume angajatori care fac rabat de la condițiile de cazare sau de la alte condiții, trebuie sesizate autoritățile. Încurajez românii să verifice condițiile de muncă, să nu plece fără contract, să verifice orice fel de întrebare cu Inspecția Muncii.”

Principalele declarații despre șomajul tehnic: „La ANOFM sunt făcute plăți de 2 miliarde de lei pentru un milion de angajați. În total, avem plătiți 2,4 miliarde de lei pentru angajați și profesioniști. Fac apel la toți angajatorii să își plătească angajații. Au obligația să plătească șomajul tehnic la trei zile de la primirea banilor. Unul dintre obiectivele Inspecției Muncii este să verifice aceste abuzuri. Șomaj tehnic înseamnă că angajatul stă acasă și nu este chemat la serviciu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *