Ministrul rus al apărării susţine că noile arme ruseşti sunt superioare celor americane

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat miercuri că noile arme ruseşti sunt superioare celor americane şi sunt construite la un cost mult mai mic, informează agenţia de presă oficială TASS şi canalul de televiziune al armatei ruse Zvezda, preluate de Agerpres.

Noile sisteme de arme ruseşti au o eficienţă inaccesibilă pentru dezvoltatorii americani şi la un cost mult mai mic, a afirmat Şoigu, imediat după discursul anual al preşedintelui Vladimir Putin în faţa camerelor reunite ale parlamentului federal (Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei).

„Cel mai important avantaj al celor mai noi sisteme ruseşti de armament este eficienţa la care nu au acces concurenţii noştri. În acelaşi timp, partenerii noştri conştientizează că modelele dezvoltate de noi sunt de sute de ori mai ieftine decât orice sistem implementat împotriva noastră. Şi este vorba nu numai de sistemul de apărare antirachetă al SUA”, a spus ministrul rus al apărării, în contextul în care presa de la Moscova a scris că noile modele de fapt sunt vechi proiecte începute şi abandonate în perioada sovietică.

Potrivit postului de televiziune al armatei ruse, Serghei Şoigu a afirmat că în prezent este în plină desfăşurare primul regiment de rachete Avangard (de fapt un planor hipersonic) în regiunea Orenburg. Acest regiment ar urma să devină operaţional deja în decembrie. În discursul anual către Adunarea Federală anul trecut, preşedintele Vladimir Putin susţinea că acest dispozitiv poate atinge viteza Mach 20 – adică de 20 de ori viteza sunetului (Mach 1 este egal cu 1.224 km/h) – şi poate să depăşească orice sistem de apărare antirachetă din prezent.

În acelaşi timp, ministrul rus a anunţat că testele cu drona submarină cu tehnologie nucleară Poseidon au intrat într-o nouă etapă.

Cu această ocazie, Ministerul Apărării de la Moscova a făcut publică o înregistrare cu pregătirea şi lansarea vehiculului submarin Poseidon, ale cărui capabilităţi sunt secrete, dar care se pare că are o lungime de aproximativ 24 de metri, ceea ce îl face să arate mai mult ca un minisubmarin sau cu o rachetă balistică subacvatică.

Aparatul Poseidon, cu propulsie nucleară, are o viteză de 185 de kilometri pe oră şi operează la adâncimi de până la un kilometru. Dispozitivul poate fi echipat cu o încărcătură de 100 de megatone, care poate genera un val uriaş ce ar pune în pericol oraşele de coastă.

În raportul său despre noile arme, Serghei Şoigu a menţionat că avioane de luptă ruse MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal – rachetă despre care se spune că este capabilă să evite scutul antirachetă al SUA – au efectuat deja peste 380 de zboruri de patrulare deasupra mărilor Neagră şi Caspică.

Rusia îşi etalează noile arme în contextul unor tensiuni cu Occidentul şi, în special, cu SUA, pe fondul retragerii Washingtonului şi a Moscovei din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzic rachetele terestre cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, ceea ce sporeşte riscul unei noi curse a înarmării, conform experţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *