Ministrul Sănătății va urgenta ordonanța ce dă dreptul privaților să încaseze  bani de la pacienți pentru diferența dintre costul real și decontarea CNAS

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, că va urgenta proiectul de ordonanţă ce dă dreptul furnizorilor de servicii medicale privați să încaseze bani de la pacienți, ca diferență dintre costul real al serviciilor și sumele decontate de CNAS.

„Oricum, un pacient dacă se duce în privat, plăteşte. (…) Până la urmă, trebuie să scoatem şi privatul din zona gri, pentru că în anumite situaţii ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face faţă. Această ordonanţă are un caracter de urgenţă pentru că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate, astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul Contract cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgenţă, nu ascunzişuri sau subterfugii. Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituţiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenţă, dar pacientul va putea alege între public şi privat”, a declarat Sorina Pintea în cadrul unei dezbateri publice.

Potrivit ministrului Sănătății, tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical.

Preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, Cristian Hotoboc, a spus că unităţile medicale private nu vor lua bani de la pacienţi pentru pachetele medicale de bază.

„Niciodată nu o să luăm bani pentru analize uzuale. Asta urmează să discutăm în contractul cadru. O să fie un pachet de bază şi la analize şi la radiologie pe care nu va încasa nimeni nimic în privat – furnizor privat. Asta o să scriem în contractul cadru, pentru că noi acum modificăm legea 95 ca să putem să modificăm Contractul cadru. Pentru pachetele de bază nimeni nu va încasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigaţii de înaltă performanţă – RMN, CT la care Casa nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema şi doar a unei părţi din acea investigaţie”, a afirmat Hotoboc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *