Ministrul Tudorel Toader, criticat dur de CSM

Procurorii CSM reacționează la declarațiile lui Tudorel Toader, potrivit cărora Ministerul Public s-a îndepărtat de la rolul constituțional, și atrag atenția că acestea reprezintă afirmații grave la adresa justiției din România.

„Secţia pentru procurori a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei din data de 27.08.2018, potrivit cărora „Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are (…) s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”. Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”, arată CSM, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Procurorii CSM mai subliniază nevoia unui mesaj public „echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice”, inclusiv ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Precizările vin după ce Tudorel Toader a declarat, referitor la afirmațiile lui Augustin Lazăr potrivit cărora evaluarea lui a venit brusc, că decizia nu este una nici din senin, nici circumstanțială, deoarece ministrul a observat cum Parchetul General s-a îndepărtat, treptat, de la rolul constituțional pe care îl are.

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici circumstanțial. Am observat de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat-treptat de la rolul constituțional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor și libertăților cetățenilor. Criteriile sunt cele din lege.Voi face evaluarea în maxim 30 de zile. Voi prezenta public rezultatele. Eu n-aș spune acum că vor fi negative sau pozitive. Voi face o radiografie a activității manageriale desfășurate de către procurorul general și voi trage o concluzie. Decizia nu am luat-o din senin, nu a fost una datorată unor împrejurări”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *