MINISTRUL UCRAINEAN AL FINANȚELOR A FOST DEMIS

Ieri, Parlamentul ucrainean l-a demis pe ministrul finanţelor Oleksandr Daniliuk. În total, 254 de deputaţi, minimul necesar fiind 226, au votat în favoarea demiterii lui Daniliuk, propusă de premierul Volodimir Groisman.

Aceasta este a doua oară în doi ani când este schimbat titularul acestui post cheie pentru o ţară dependentă de ajutor financiar occidental şi încă afectată de conflictul armat din estul teritoriului.

Ministrul, principalul negociator ucrainean în relaţia cu FMI, susţine că a fost supus unor presiuni puternice pentru a susţine un program socio-economic pentru dezvotarea regiunilor ucrainene. „Tradus pe înţelesul tuturor, este vorba de distribuirea banilor pentru proiecte ale parlamentarilor. Este vorba de corupţie politică„, a spus el, referindu-se la practica alocării de fonduri pentru stimularea alegătirilor cu alimente şi alte produse în campaniile electorale.

Oleksandr Daniliuk, în vârstă de 42 de ani, care a ocupat această funcţie timp de doi ani, este supus presiunilor din 23 mai, când a încercat fără succes să-şi numească consilierul în funcţia de ministru adjunct. El l-a acuzat apoi pe şeful guvernului că a blocat această numire şi că doreşte să saboteze reformele pe care încearcă să le facă.

După conflictul pe care l-a provocat la o şedinţă de guvern, el şi-a permis acţiuni care, în opinia mea, sunt incompatibile cu poziţia sa de ministru”, a declarat miercuri premierul Groisman pe Facebook referitor la Daniliuk.

Pe 31 mai, presa ucraineană a publicat o scrisoare adresată de Oleksandr Daniliuk ambasadorilor G7, în care el a descris conflictul său cu şeful guvernului ucrainean şi a afirmat că a ”atins limita în căutarea unui compromise”.

După venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acordat Ucrainei un pachet de ajutor de 17,5 miliarde de dolari, în schimbul adoptării unor măsuri de austeritate. Plata diferitelor tranşe ale programului de finanţare a fost amânată din cauza dificultăţilor adoptării măsurilor solicitate de FMI şi a lentorii luptei anticorupţie.

Sursa foto: www.usubc.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *