Mişcarea Cinci Stele, la guvernare în Italia, este acuzată că a primit finanţări obscure din Venezuela

WCENTER 0XNCCFUGCD Beppe Grillo, leader del Movimento 5 Stelle, con Gianroberto Casaleggio durante il comizio in Piazza San Giovanni a Roma, 22 febbraio 2013. E' Beppe Grillo il vincitore delle elezioni 2013. Il suo M5S vola, va oltre la soglia del 20% ritenuta impensabile fino a qualche mese fa e fa tremare i partiti. Pd e Pdl, se vogliono governare, devono necessariamente trovare un accordo con i parlamentari 'a cinque stelle'. E sembra di ascoltare la voce dell'ex comico, ora blogger e leader del MoVimento che dal palco di piazza San Giovanni a Roma urlava: "Arrendetevi, siete circondati". ANSA / ETTORE FERRARI

Mişcarea Cinci Stele (M5S) a beneficiat de finanţări obscure din Venezuela, dezvăluie cotidianul spaniol ABC. Informaţia este respinsă atât de diplomaţia venezueleană, cât şi de membri ai acestei formaţiuni politice aflate la guvernare în Italia.

M5S intră într-un scandal care o poate slăbi şi poate pune într-o poziţie delicată Guvernul Giuseppe Conte.

Potrivit cotidianului conservator spaniol ABC, M5S a beneficiat de finanţări obscure în valoare de 3,5 milioane de euro din Venezuela în 2010, pe când statul din nordul Americii de Sud era condus de socialistul Hugo Chavez, iar actualul său lider, Nicolas Maduro, deţinea funcţia de ministru de Externe.

ABC îşi sprijină dezvăluirea pe o notă confidenţială a serviciilor secrete venezuelene.

Conform documentului, banii au fost introduşi în Italia printr-o valiză diplomatică şi au fost preluaţi de la Consulatul venezuelean din Milano de către Gianroberto Casaleggio, cofondator al M5S.

Caracasul împrumuta astfel un partid în afara jocului politic, dar în plină ascensiune.

Ambasada Venezuelei la Roma a respins informaţia, considerând-o „contrafăcută”. Consulul Venezuelei la Milano susţine la rândul său că „totul este fals”, „o conspiraţie”. El denunţă un atac al ultradreptei venezuelene în colaborare cu ultradreapta italiană.

Această dezvăluire are loc la trei ani de la moartea lui Gianroberto Casaleggio. Fiul său, Davide, a anunţat că va depune o plângere împotriva ziarului. Vito Crimi, preşedintele interimar al M5, denunţă un document „ridicol” şi „un fake news fantezist”.

Gianroberto Casaleggio a fondat M5S în 2009 împreună cu comediantul Beppe Grillo. Prezentându-se ca un „partid al cetăţenilor liberi”, M5S a mizat pe populism şi a cunoscut primul său succes electoral în 2013, cu peste 24% în alegerile generale. A intrat la guvernare în 2018, după marele succes electoral de 33%, alături de formaţiunea de extrema dreaptă Liga. După retragerea Ligii de la guvernare, în 2019, a continuat la putere alături de Partidul Democrat, Liberi şi Egali şi Italia Viva.

În ciuda continuării la guvernare, formaţiunea a intrat în declin începând cu anul trecut, un declin confirmat în slabele rezultate în alegeri. Ca urmare a scăderii în intenţiile de vot până la 16%, Luigi Di Maio a demisionat la începutul acestui an de la conducerea partidului şi a fost înlocuit cu Vito Crimi, interimar deocamdată. O idee vehiculată pentru revigorarea M5S ar fi încorporarea completă a premierului Giuseppe Conte, a cărui cotă de popularitate s-a stabilizat la 61% pe fondul gestionării coronavirusului. Dacă ar prelua conducerea M5S, Giuseppe Conte ar asigura o creştere la 20-30% în intenţiile de vot, potrivit unor sondaje efectuate recent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *