Misiuni în Sistemul Solar 2018 – NASA: OSIRIS-REx

OSIRIS-REx va obține mostre de pe asteroidul Bennu în 2018. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro

Sonda OSIRIS-REx, lansată de NASA în septembrie 2016, ajunge anul acesta la ţinta sa, asteroidul Bennu, din vecinătatea relativă a Pământului, de unde va culege o mostră de materie pe care o va aduce pe Pământ în 2023.

Numele misiunii reprezintă acronimul de la „Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer”. Această misiune reprezintă cea de-a treia etapă a programului spaţial al NASA de explorare a Sistemului Solar New Frontiers, din care mai fac parte misiunile New Horizons (New Frontiers I) şi respectiv Juno (New Frontiers II)

„Obiectivul principal al OsiriX-REx este de a aduce cel puţin 60 de grame şi cel mult două kilograme de materiale bogate în carbon, care vor fi prelevate de la suprafaţa asteroidului Bennu”, a declarat Dante Lauretta, profesor de ştiinţă planetară la Universitatea din Arizona şi responsabil ştiinţific al acestei misiuni fără precedent pentru NASA, cu un buget de 800 de milioane de dolari.

Aceasta va fi cea mai mare cantitate de material extraterestru adus de agenţia spaţială americană de la programul Apollo (1969-1972), când astronauţii americani au raportat un total de 362 de kilograme de roci lunare.

„Sperăm că aceste eşantioane vor conţine molecule organice datând din primele zile ale sistemului solar, acum 4,5 miliarde de ani, care ar putea furniza informaţii şi indicii valoroase cu privire la originile vieţii”, a spus el.

Sonda urmează să ajungă la Bennu – aflat la o distanţă faţă de Pământ ce variază între 448.700 şi 344 de milioane în kilometri – în decembrie 2018, dar manevrele de apropiere de asteroid vor începe din august 2018. Este vorba de o rocă mare neagră cu diametrul de aproximativ 490 de metri şi o masă de 77,6 milioane de tone, care se roteşte în jurul Soarelui în 1,2 ani şi se intersectează cu orbita Pământului la fiecare şase ani, la o distanţă apropiată de cea care ne separă de Lună.

Oamenii de ştiinţă au constatat că Bennu trece din ce în ce mai aproape de planeta noastră, existând chiar un risc scăzut (unul din 2.500) să intre în coliziune cu Terra între anii 2175 şi 2196, potrivit calculelor de NASA. Dacă un astfel de eveniment s-ar produce, el ar fi echivalent cu detonarea a 3 miliarde de tone de explozibili, o explozie de 200 de ori mai puternică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.

În apropierea asteroidului, instrumentele de la bordul sondei vor cartografia acest corp ceresc în 3D, vor identifica mineralele şi substanţele chimice care se află la suprafaţa acestuia şi vor alege un loc de unde vor preleva eşantioane. Pentru acest zbor de recunoaştere, sonda se va apropia la 240 de metri de Bennu.

Continuarea articolului la adresa www.agerpres.ro/stiintatehnica/2018/01/29/misiuni-in-sistemul-solar-2018-nasa-osiris-rex–45041

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *