Misiuni în Sistemul Solar 2018 – NASA: Voyager 1 şi 2

Voyage 1 transmite date după ce a părăsit sistemul nostru solar. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro

Lansate în urmă cu 40 de ani, sondele Voyager 1 şi 2 nu şi-au încheiat încă misiunea şi, conform NASA, mai au încă multe de făcut pentru ştiinţă. Voyager 1 a părăsit deja Sistemul Solar, devenind primul obiect provenit de pe Pământ care a pătruns în spaţiul interstelar în august 2012. Deşi faptul că funcţionează încă după 40 de ani în care au înfruntat mediul cosmic ostil reprezintă, în sine, o uriaşă realizare, aventura sondelor Voyager abia începe, conform oamenilor de ştiinţă de la NASA care primesc informaţii direct din mediul interstelar.
Voyager 1 şi sonda sa geamănă, Voyager 2, au fost lansate la interval de doar câteva săptămâni în 1977, cu misiunea de a studia coloşii gazoşi ai sistemului solar, planetele Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, precum şi sateliţii acestor planete. Sondele şi-au încheiat această misiune în 1989, pornind apoi spre graniţele sistemului solar.

În lunile august şi respectiv septembrie 2017, sondele Voyager 1 şi 2 au împlinit 40 de ani de explorare. În pofida distanţei imense la care au ajuns, ele păstrează legătura cu NASA şi transmit zilnic fluxuri de date. Povestea lor şi-a lăsat amprenta asupra mai multor generaţii de oameni de ştiinţă şi ingineri spaţiali, dar şi asupra culturii, fiind reprezentată în filme, muzică şi artă. Ambele sonde poartă prin spaţiu câte un disc de aur cu înregistrări ale unor sunete de pe Pământ, cu fotografii şi mesaje. Iar cum aceste sonde ajunse în spaţiul interstelar vor continua să plutească în derivă şi după ce-şi vor termina combustibilul nuclear, indiferent de ce se întâmplă cu Pământul, într-o zi, ele ar putea rămâne singurele urme ale existenţei civilizaţiei umane în Univers.

„Cred că sunt puţine misiunile care se pot lăuda că au avut realizări comparabile cu cele ale sondelor gemene Voyager în cei 40 de ani de explorări”, susţine Thomas Zurbuchen, administrator asociat al NASA’s Science Mission Directorate (SMD). „Ele ne-au ajutat să descoperim o parte dintre minunile neştiute ale Universului şi ne-au inspirat să continuăm să explorăm Sistemul Solar şi dincolo de el”.

Sondele Voyager au stabilit numeroase recorduri în călătoriile lor. În 2012, sonda Voyager 1, care a fost lansată la 5 septembrie 1977, a devenit primul obiect terestru care a ajuns în spaţiul interstelar. Voyager 2, lansată la 20 august 1977, este singura sondă spaţială care a survolat toate cele patru planete gigantice ale Sistemului Solar, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. Printre succesele reputate de aceste două sonde pentru ştiinţă se numără descoperirea primilor vulcani activi extratereştri pe satelitul jovian Io; descoperirea primelor indicii cu privire la existenţa unui uriaş ocean sub calota glaciară de la suprafaţa Europei, unul dintre cei mai interesanţi sateliţi ai lui Jupiter prin prisma căutării vieţii extraterestre; descoperirea atmosferei dense a lui Titan (cel mai mare satelit al lui Saturn), observarea ciudatei luni uraniene Miranda dar şi descoperirea crio-gheizerelor de pe Triton, luna lui Neptun.

Continuarea articolului la adresa www.agerpres.ro/stiintatehnica/2018/01/31/misiuni-in-sistemul-solar-2018-nasa-voyager-1-si-2–46665

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *