Mitropolia Ucrainei, gata să negocieze cu Biserica Ortodoxă Română recunoașterea Autocefaliei noii Biserici

Mitropolitul Kievului, Epifanie, anunță că Ucraina este dispusă să îndeplinească cerințele înaintate de Biserica Ortodoxă Română pentru recunoașterea Autocefaliei noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru „Ucrainskaya Pravda”.

Potrivit lui, partea ucraineană este dispusă să creeze un vicariat pentru etnicii români din Bucovina.

„Desigur, Trebuie să negociem. Această declarație a fost abia săptămâna trecută. Suntem gata. Va fi un pas în oglindă, pentru că pe teritoriul Bisericii Române a fost creat deja un vicariat pentru parohiile ucrainene, unde slujbele se ţin pentru ucraineni. De ce să nu oferim aceeași posibilitate pentru români?”, a răspuns mitropolitul ucrainean.

El a precizat că nu vede o problemă în această solicitare și „Biserica Română va recunoaște autocefalia”.

Biserica Ortodoxă Română a comunicat recent că ar putea recunoaște Biserica Ortodoxă a Ucrainei în schimbul garanțiilor privind respectarea drepturilor și a libertăților comunităților bisericești românofone din nordul Bucovinei, aflate acum sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a comunicat, după lucrările din 21 februarie, că la o viitoare şedinţă a Sfântului Sinod se va ţine seama cu prioritate de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe româneşti, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicţia Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei.

Este necesară o consultare reală a acestor ortodocşi români, care sunt preocupaţi de păstrarea identităţii lor etnice şi lingvistice. În acest sens, este necesară obţinerea de garanţii scrise din partea autorităţilor bisericeşti şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că aceşti ortodocşi români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniţi prin trimiterea de cărţi de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română.

S-a menţionat faptul că, în România, funcţionează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990. De asemenea, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluţionarea problemei ierarhilor şi preoţilor necanonici din Occident, care au aparţinut fostului „Patriarhat al Kievului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *