Modificări majore în Programul RABLA 2019. Vezi care sunt acestea

Din 2019, vor putea fi casate, prin Programul Rabla, doar autoturisme care au Inspecția Tehnică Periodică valabilă, potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul Ministerului Mediului și supus dezbaterii publice.

 

 

Conform acestui proiect legislativ, vor fi primite la casare doar  autoturisme, microbuze, autoutilitare uşoare sau autospeciale/autospecializate uşoare cu ITP-ul valabil şi cu vârsta de peste opt ani. O altă condiție este ca acestea să fie înmatriculate în România şi să deţină motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, şasiul şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizatorul, în cazul în care acestea au fost montate pe maşină din fabrică.

Dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate a vehiculului este anterior anului de fabricaţie, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.

Prima de casare prevăzută de programul Rabla 2019 este tot în valoare de 6.500 de lei, însă automobilele care vor putea fi achiziţionate vor trebui să genereze cel mult 120 g CO 2/km, comparativ cu limita stabilită pentru 2018 care este de 130 g CO 2/km.

Cei care vor opta pentru maşini cu motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km vor primi un ecobonus de 1.000 de lei sau un ecobonus de 1.700 de lei, dacă  vor să-şi achiziţioneze un autoturism nou cu motor hibrid. Astfel, valoarea totală pe care o poate primi un român care vrea să îşi schimbe maşina prin programul Rabla 2019, va putea obţine 9.200 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *