Mogulul Gabriel Comănescu nu este singurul privat care primește bani europeni fără licitație prin PNRR / Cine e producătorul de baterii care țintește o finanțare de 150 de milioane de euro

Omul de afaceri Gabriel Comănescu de la GSP Power nu este singurul privat căruia i se alocă banii europeni fără licitație prin PNRR (Planul Național de Reziliență și Redresare), așa cum a acuzat PSD.

Singurul producător de baterii litiu-ion din România, compania Prime Batteries Technology (fostă Prime Motos Industry) din Cernica, țintește o finanțare prin PNRR de 150.000.000 de euro.


Foto: fragment din PNRR

Vom lansa o schemă de ajutor de stat, în valoare de EUR 167.500.000 pentru susținerea investițiilor productive în întregul lanț de producție – valorificare (instalare) – eliminare – a bateriilor, a celulelor si panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), urmând ca alocarea să fie făcută în funcție de interesul actorilor din piață. Urmărim în acest fel stimularea concurenței în acest domeniu tehnologic emergent”, se arată în documentul trimis de România Comisiei Europene.

Într-o anexă a PNRR se precizează clar suma țintită de companie. „Singurul producător regional de baterii litiu-ion caută să obțină o finanțare de 150 milioane euro pentru a-și majora capacitatea de producție de la nivelul actual de 200 MWh la 1,5 GWh, în întâmpinarea cererii nesatisfăcute și în creștere a pieței„, se arată în anexa PNRR.

Planurile de extindere ale companiei prevăd majorarea de la 5.000 mp la 22.000 mp a suprafeței facilităților sale de producție, data estimată de intrare în funcțiune a proiectului pentru care se caută finanțare fiind ianuarie 2023.

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, a criticat Guvernul Cîțu pentru modul în care a realizat PNRR, apreciind că sunt vizibile interesele private care pot fi identificate în anexele documentului ce a fost transmis Comisiei Europene.

Cine e firma Prime Batteries Technology

Compania operează o fabrică de baterii situată pe platforma industrială Pallady din Capitală.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania este deținută de Adrian-Alexandrin Polec, 36 de ani, din București, cu 45,5%, Vicențiu Florentin Ciobanu, 28 de ani, din Mioveni, cu 19,5 %, și compania Rombat SA din Bistrița, cu 35 %.

Rombat este deținută de compania olandeză Metair International Holdings Cooperatief SA, controlată de cetățeanul sud-african Riaz Haffejee, parte a grupului sud-african Metair.

Cine e omul de afaceri Adrian Polec. Este proprietarul grupului Apx Hotels și operează hotelul de patru stele și 95 de camere Union Plaza în zona Unirii a Capitalei.


Foto: Adrian Polec, acționarul principal de la Prime Batteries Technology; Sursa: captură Youtube

Grupul lui Adrian Polec deține și două boutique hotel de patru stele: Venis, lângă ambasada Elveției, și Filitti, lângă Pieța Națiunilor Unite. Mai deține complexul hotelier de patru stele Wolkendorf din Vulcan, Brașov.

Asociați cu Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, condamnat pentru evaziune și spălare de bani

În martie 2021, compania Prime Batteries Techology s-a asociat în firma Prime European Battery cu Vasile Didilă, fratele magnatului din domeniul feroviar, Gruia Stoica.

Prime Batteries Techology deține 10 % din Prime European Battery. Vasile Didilă, prin Trans Expedition Feroviar, deține 60 %, iar Prime Cell Production administrată de Cristian Mihail Pastuhov, 30 %.


Foto: Vasile Didilă, asociat cu Prime Batteries Techology; Sursa: Inquam Photos

În aprilie 2020, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani, iar fratele său, Vasile Didilă, a primit 3 ani și 6 luni de închisoare. Tatăl lor , Vasile Răducan, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.

Toți au fost judecați pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro în dosarul privatizării companiei Transbordare Vagoane Marfă din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *