Monica Macovei acuză Guvernul că încalcă Regulamentul EPPO prin OUG 8 și vrea să trimită procurori fără experiență

 

Fost ministru al Justiției, europarlamentarul Monica Macovei acuză guvernul PSD-ALDE că a încălcat cu „intenție” regulamentul EPPO prin OUG8.

„În OUG 8/2019 nu se mai regăsesc următoarele cerințe esențiale ale Regulamentului EPPO pentru desemnarea procurorilor europeni:
a). experiență în ceea ce privește investigațiile financiare

b). experiență în cooperarea judiciară internațională în materie penală

c). garanțiile de independență ale procurorilor

Eliminând aceste cerințe, Toader arată că vrea să trimită la EPPO procurori fără experiență și subordonați politic lui, de tipul Adina Florea: “nu am fost niciodată un procuror independent“.

Este evident că este intenționat și nu a fost corectat în anunțul detaliat cu condițiile de înscriere la concurs, publicat de Ministerul Justiției.

14 martie este ultima zi în care procurorii pot să-și depună candidaturile. Toader și Guvernul au timp să modifice OUG pentru a nu încălca Regulamentul EPPO.

Toader trebuie să plece din fruntea comisiei care face selecția, așa cum am cerut încă din august 2018. Un avocat al infractorilor nu poate să aleagă obiectiv candidații pentru funcția de procurori europeni.”, se arată în mesajul Monicăi Macovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *