Moody’s atrage atenţia că reformele judiciare pot afecta percepţia investitorilor

Agenţia de rating Moody’s a confirmat recent ratingul României, dar atrage atenţia că asupra faptului că tensiunile potenţiale cu UE în ceea ce priveşte poziţia fiscală şi reformele judiciare pot submina credibilitatea politicilor şi pot afecta în mod negativ sentimentul investitorilor, sporind sensibilitatea la evenimente externe.

Potrivit agenţiei de rating, mediul politic volatil al României a împiedicat o continuitate a politicilor, ceea ce a dus la o schimbare semnificativă, în ultimii ani, către o politică macroeconomică şi fiscală mai puţin prudentă. Aceste dinamici politice nu au determinat implementarea de reforme structurale.

În următorii doi ani, agenția de rating prognozează o creștere a PIB-ului real cu 4% în 2018, respectiv de 3,5% în 2019. În timp, este de așteptat ca dinamica investițiilor să se îmbunătățească, în condițiile in care consumul privat va continua sa fie principalul factor de creștere, iar contribuția exporturilor nete va rămâne negativă.

Agenția de rating Moody’s menționează că factorii care pot duce la o îmbunătățire a ratingului de țară vizează măsurile fiscale și externe, însoțite de o mai mare predictibilitate și credibilitate a acestora. Totodată, punerea în aplicare a reformelor structurale menite să sprijine mediul de afaceri și să soluționeze deficitul de infrastructură vor avea un impact pozitiv asupra creșterii pe termen lung.

Agenția de rating Moody’s menține calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *