Moscova aruncă bomba, cu două zile înainte de legislativele din Republica Moldova: Plahotniuc, acuzat de implicare într-o schemă de spălare de bani în Rusia

Vladimir Plahotniuc, controversatul lider al Partidului Democrat (PDM), este suspectat că ar fi orchestrat o operaţiune de spălare de bani în Rusia, valoarea prejudiciului fiind de aproape 600 de milioane de dolari, au anunţat autorităţile ruse, cu 2 zile înainte de alegerile din Republica Moldova.

Ministerul rus de Interne de la Moscova anunță că în urma cercetărilor preliminare efectuate în cadrul unui dosar penal s-a depistat că „cetățenii ruși Vlad Plahotniuc și Veaceslav Paton” ar fi implicați în operațiuni valutare ilegale deosebit de mari,

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus, cetățeni ai Rusiei și R. Moldova au creat o structură internațională criminală cu scopul de a săvâși operațiuni valutare ilegale în proporții deosebit de mari. „Organizatorii activității ilegale sunt Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, care dețin cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii structurii criminale, în baza unor documente false și motive inventate, au transferat mijloace valutare străine din conturile persoanelor juridice controlate de ei în cadrul băncilor „Zapadnîi” și „Ruski Zemelnîi Bank” în conturile băncii „Moldindconbank” și alte organizații cu pretextul vânzării de valută”, susțin reprezentanții Ministerului de Interne de la Moscova, care precizează că banii respectivi ajungeau în conturile unor companii străine, în baza unor decizii false ale judecătorilor din R. Moldova emise în favoarea acestora.

Astfel, suma care ar fi scoasă ilegal din Rusia ar fi de peste 37 miliarde de ruble sau aproape 600 milioane de euro. Autoritățile ruse menționează, în același comunicat, că a fost arestat un cetățean al Federației Ruse, Aleksandr Korkin, vizat într-un dosar deschis pe fapte.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a declarat pentru Ziarul de Gardă că acuzațiile aduse de MAI din Rusia în adresa lui Vlad Plahotniuc sunt calificate drept o intervenție abuzivă în alegerile parlamentare din R. Moldova.

„Reamintim că, în urmă cu un an, serviciile speciale ruse au făcut și alte acțiuni abuzive împotriva președintelui PDM, au încercat să-i limiteze deplasarea în afara țării. Interpol a calificat toate acele acțiuni ca fiind HĂRȚUIRE POLITICĂ din partea Rusiei și le-au RESPINS. Din păcate, Rusia nu renunță la războiul hibrid, dus nu doar împotriva PDM, dar împotriva Republicii Moldova și a cetățenilor ei, iar aceasta nouă acțiune este o intervenție extrem de gravă în modul de desfășurare a alegerilor din țara noastră”, se menționează în poziția oficială a PDM, comunicată de Vitalie Gamurari.

La sfârşitul anului 2017, Tribunalul Basmanni din Moscova a dispus arestarea „in absentia” a lui Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM, centru-stânga, proeuropean), principala formaţiune din coaliţia de guvernare de la Chişinău, decizia instanţei având legătură cu un caz de tentativă de omor.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), formaţiunea preşedintelui prorus Igor Dodon, ar vota 26% dintre participanţii la sondaj, cu 3 puncte procentuale mai puţin faţă de sondajul IMAS din ianuarie, potrivit cotidianului Timpul.

Democraţii lui Plahotniuc ar acumula 19,4%, comparativ cu 18%, în sondajul din luna ianuarie.

Pentru blocul ACUM (proeuropean) ar vota 16,8% din respondenţi. Alianţa electorală condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase a pierdut 2,2 puncte procentuale în decurs de o lună.

A patra forţă politică ce are şanse de accedere în Parlamentul de la Chişinău, Partidul Şor (prorus), a crescut de la aproximativ 7% în ianuarie, până la 7,5%.

Studiul sociologic a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eşantion de 1521 de respondenţi. Marja de eroare este de +/-2,55%.

Joi, Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii blocului electoral ACUM (proeuropean), au declarat că „există suspiciuni rezonabile” că ar fi fost otrăviţi cu mercur, sugerând că suspectează că actualul Guvern moldovean ar avea legătură cu acest incident. PDM a negat prompt acuzaţiile în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *