Moscova ignoră solicitarea făcută de CEDO și refuză să îl elibereze pe Navalnîi

Moscova refuză să îl elibereze pe Alexei Navalnîi din închisoare, deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a cerut să o facă, iar Rusia, ca semnatară a Convenției europene pentru protecția drepturilor omului, are obligația să respecte decizia.

CEDO a cerut eliberarea „imediată” a opozantului, argumentând că există riscuri pentru viaţa sa în detenţie.

„Curtea a ţinut cont de natura şi amploarea riscului pentru viaţa reclamantului, deliberând în lumina circumstanţelor generale ale detenţiei actuale a reclamantului”, precizează CEDO într-un comunicat, o decizia pe care Rusia „are obligația să o respecte”.

Cu toate acestea, Rusia a respins neîntârziat decizia CEDO, pe care ministrul rus al Justiției o consideră o ingerință clară în sistemul judiciar rus. „Nu există nicio bază legală în legislaţia rusă care să permită eliberarea acestei persoane”, a apreciat Konstantin Ciuicenko, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Totodată, ministrul de Externe rus vorbește și el despre un amestec occidental în treburile interne ale țării.
Moscova este obligată să respecte decizia CEDO

Este pentru prima dată când Moscova se confruntă cu cererea unei instanțe europene de a elibera un condamnat.

Decizia CEDO intervine la o lună după arestarea, la 17 ianuarie, a lui Navalnîi, adversarul nr.1 al Kremlinului. El a fost reţinut la punctul de control al paşapoartelor de pe un aeroport din Moscova la revenirea din Germania după otrăvirea sa în august, despre care Navalnîi spune că a fost ordonată de preşedintele Vladimir Putin.

Curtea nu face referire la această otrăvire, dezminţită de Moscova, dar stabilită în urma analizelor efectuate de trei laboratoare europene. Cu toate acestea, instanţa de la Strasbourg a apreciat că Navalnîi ar trebui eliberat luând în considerare „amploarea riscului pentru viaţa reclamantului”.

CEDO reaminteşte că statele semnatare ale Convenţiei pentru drepturile omului „sunt obligate să respecte” măsurile provizorii pe care aceasta le pronunţă.

În prezent, Navalnîi se află în detenţie, aşteptând examinarea sâmbătă a recursului la decizia de transformare a unei pedepse cu închisoarea cu suspendare datând din 2014 într-o sentinţă cu executare de aproape trei ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *