Motivarea CSM în cazul solicitării de demitere a Laurei Codruța Kovesi va fi gata până la sfârșitul săptămânii în curs

Vicepreședintele Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), procurorul Codruţ Olaru, a declarat azi, 15.03.2018,  la sediul Ministerului Justiţiei, unde se desfășoară misiunea de evaluare a oficialilor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), că până la sfârșitul săptămânii urmează a se finaliza motivarea în cazul avizului negativ dat de Secţia pentru procurori, pe solicitarea ministrului Justiţiei, de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Afirmația vicepreședintelui CSM vine pe fondul declarației date de Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la data de 12.03.2018, prin care acesta s-a arătat sceptic cu privire la motivarea avizului în cauză: „le va fi greu să motiveze contra evidenţei!”. Tudorel Toader a menționat că în calitate de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a încălcat de trei ori Constituţia.

„Aşteptăm motivarea Secţiei de Procurori. Cred că hotărârea a fost luată în câteva minute, dar motivarea durează de vreo două săptămâni, pentru că e dificil să motivezi contra evidenţei. E dificil să feliciţi pe cineva pe motivul că a încălcat de trei ori Constituţia, adică trei conflicte juridice de natură constituţională, în jumătate de an de aceeaşi persoană, între puterile statului, chiar dacă al treilea, Curtea, a spus că se respinge, dar considerentele sunt ad literam ca în Decizia 68 din admitere”, a declarat Tudorel Toader.

Referitor la acuzațiile formulate, Laura Codruţa Kovesi a replicat că motivele invocate sunt „nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice şi unele dintre ele sunt simple susţineri care nu se confirmă cu nimic din realitate”.

Conform legii, ministrul Justiţiei poate solicita  revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia preşedintele României.

În ceea ce privește solicitarea de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, Klaus Iohannis a afirmat deja în repetate rânduri că nu consideră întemeiate motivele invocate.

Sursa foto: www.csm1909.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.