Muntenegru vrea biserică autocefală, să nu mai fie subordonată Serbiei

Muntenegru are nevoie de propria sa Biserică Ortodoxă pentru a-şi consolida identitatea naţională şi a contracara interferenţele dinspre Serbia, a declarat preşedintele micului stat din Balcani, Milo Djukanovic, într-un interviu acordat vineri AFP.

Djukanovic, aflat la putere în Muntenegru de trei decenii, evocă o lege controversată cu privire la libertatea religioasă care a scos în stradă zeci de mii de credincioşi cu câteva luni înainte de alegerile legislative.

Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), cu sediul la Belgrad, reprezintă marea majoritate a ortodocşilor din Muntenegru. Dar relaţiile sale cu Milo Djukanovic, artizan în 2006 al separării de Serbia cu care Muntenegru a fost unită timp de aproape 90 de ani, s-au deteriorat în ultimii ani.

SPC este acuzată că ar avea legături cu opoziţia prosârbă şi prorusă, rivala Partidului Democratic al Socialiştilor (DPS), condus de Milo Djukanovic, care domină viaţa politică de la începutul anilor 1990. Belgradul s-ar folosi de SPC pentru a se implica în afacerile interne ale Muntenegrului.

SPC figurează printre instrumentele importante utilizate de ideologii naţionalismului unei Serbii Mari împotriva Muntenegrului, împotriva independenţei, împotriva identităţii sale naţionale, culturale şi religioase, afirmă liderul muntenegrean de 57 de ani.

După 30 de ani, mica Biserica Ortodoxă din Muntenegru, minoritară, încearcă să renască, dar nu este recunoscută de lumea ortodoxă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *