Myanmar: Doi jurnalişti de la Reuters, condasmnați la şapte ani de închisoare

O instanţă din Myanmar a condamnat doi jurnalişti ai agenției Reuters la şapte ani de închisoare pentru încălcarea unei legi cu privire la secrete de stat în timpul investigării violenţelor împotriva etnicilor musulmani Rohingya, informează BBC.

Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo de 28 de ani, au colectat dovezi privind execuţia a zece militanţi Rohingya de către armata din satul Inn Din din nordul statului Rakhine.

Reporterii au spus instanţei că doi ofiţeri de poliţie le-au înmânat documente la un restaurant din nordul oraşului Yangon, cu câteva momente înainte ca alţi ofiţeri să-i aresteze.

Apărătorii libertăţii presei, ONU, Uniunea Europeană şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia, au cerut achitarea jurnaliştilor Reuters.

„Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, pentru jurnaliştii Reuters Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi pentru presa de pretutindeni”, a declarat redactorul şef al Reuters Stephen J Adler.

Decizia vine la un an după criza din statul Rakhine când un grup militant Rohingya a atacat mai multe posturi de poliţie.

Ambasadorul SUA în Myanmar s-a declarat dezamăgit de verdictul tribunalului din Myanmar, doi jurnalişti Reuters fiind condamnaţi la şapte ani de închisoare pentru încălcarea unei legi privind secretele de stat, informează Reuters.

Trimisul britanic în Myanmar a spus că este „extrem de dezamăgit” de decizie. „În numele guvernului britanic, dar şi al statelor membre ale Uniunii Europene, suntem extrem de dezamăgiţi de verdict”, a spus ambasadorul Dan Chugg.

„Libertatea de exprimare şi statul de drept sunt fundamentale într-o democraţie, iar acest caz le-a umbrit pe cele două astăzi. Judecătorul pare să fi ignorat probele şi legea din Myanmar. A fost o lovitură aplicată statului de drept”.

După pronunţarea verdictului, Wa Lone a spus: „Nu mă tem. Nu am făcut nimic greşit… Cred în justiţie, democraţie şi libertate”.

Cei doi jurnalişti – cărora nu le-a fost permis să îşi vadă familiile în ultimele nouă luni – au rămas închişi.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Myanmar, Zaw Htay, a refuzat să comenteze pe parcursul procesului, spunând că justiţia este independentă şi că acest caz va fi instrumentat conform legii.

Pronunţarea verdictului a fost amânată o săptămână, pentru că judecătorul Ye Lwin a fost bolnav. Acesta a venit în mijlocul scandalului ce o are în centru pe laureata Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi şi a guvernului ei privind musulmanii Rohingya.

Peste 700.000 de musulmani Rohingya au părăsit ţara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *