NASA a publicat o înregistrare video spectaculoasă ce prezintă coborârea roverului Perseverance pe Marte

NASA a publicat luni o înregistrare video spectaculoasă ce prezintă coborârea roverului Perseverance pe Marte, prima de acest tip din lume, după sosirea pe „Planeta Roșie” a acestei misiuni spațiale, concepută pentru a detecta eventualele urme ale unor forme de viață microbiană, informează AFP, citat de AGERPRES.ro. Cu o durată care depășește puțin pragul de trei minute, videoclipul publicat de NASA dezvăluie imaginile filmate de mai multe camere amplasate în diverse zone ale modulului de asolizare, după intrarea lui în atmosfera marțiană: una arată deschiderea parașutei supersonice, o alta, situată sub rover, prezintă scoarța marțiană ce pare că se apropie cu rapiditate, iar alte două au surprins momentul în care roverul american, suspendat cu trei cabluri, a fost depus pe sol.

Niciun sunet nu a putut fi înregistrat în timpul acelei coborâri vertiginoase, au precizat specialiștii de la NASA.

În schimb, Agenția spațială americană a difuzat luni un sunet de pe Marte înregistrat de un microfon, o premieră mondială realizată de roverul Perseverance, după plasarea lui cu succes, săptămâna trecută, pe „Planeta Roșie”.

În acel fragment audio, poate fi auzit un sunet strident produs de rover, dar și vântul marțian. „Da, tocmai ați auzit o rafală de vânt de la suprafața lui Marte, captată de microfon și trimisă pe Terra”, a declarat Dave Gruel, coordonatorul acestor echipamente din cadrul misiunii lansate de NASA. Este vorba despre „primele sunete înregistrate la suprafața lui Marte”, a adăugat el.

„Este pentru prima dată când am putut să înregistrăm un eveniment precum o asolizare pe Marte”, a declarat într-o conferință de presă Michael Watkins, directorul Jet Propulsion Laboratory, unde a fost construit roverul american. „Este cu adevărat ceva fantastic”, a mai spus el.

„Aceste imagini și înregistrări video reprezintă lucrurile la care am visat timp de mai mulți ani”, a spus și Allen Chen, coordonatorul asolizărilor programate pe Marte. Înregistrările audio-video vor permite echipelor de la NASA să înțeleagă mai bine fenomenele care se petrec în timpul unor astfel de asolizări.

Roverul Perseverance era protejat de un scut termic în momentul în care a intrat în atmosfera marțiană, cu o viteză de 20.000 de kilometri pe oră. În acel clip video poate fi văzut scutul termic după ce a fost abandonat pe scoarța marțiană.

Opt retromotoare au încetinit apoi coborârea roverului, iar în imaginile difuzate de NASA poate fi văzut praful marțian propulsat sub efectul acestora.

Camerele care au surprins aceste imagini istorice sunt camere comerciale standard, care au fost adăugate în structura roverului fără a fi conectate la sistemul său central de comenzi, pentru a nu îi perturba funcționarea.

Manevra de asolizare era foarte periculoasă, iar situl ales, craterul Jezero, este considerat unul dintre cele mai riscante, din cauza reliefului său.

Perseverance este cel de-al cincilea rover trimis de NASA pentru a explora suprafața lui Marte, după Sojourner, Spirit, Opportunity și Curiosity. Perseverance este însă primul rover care va culege mostre de sol de pe Marte și le va depozita la suprafața planetei, de unde vor fi preluate de o misiune ulterioară și vor fi aduse pe Pământ pentru a fi studiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *