Năsui face praf Guvernul: Impozitarea modifică comportamentul oamenilor astfel încât să evite taxarea!

Guvernul a adoptat o serie de măsuri prin care se modifică Codul Fiscal, dar fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, arată faptul că aceste măsuri pot fi „driblate” foarte ușor de micile firme, dar și de către marile companii.

„Cum se va evita impozitul pe dividende?

Pentru firmele mici, soluția va fi simplă. Proprietarii își vor încărca firmele cu cheltuieli. Cine decide că hârtia igienică luată de la magazin nu e folosită pentru firmă? Sau laptopul? Sau abonamentul de telefonie mobilă? Sau atâtea altele.

Vom reveni la epoca cererii bonului pe firmă pentru orice. Cine a prins perioada de dinainte de microîntreprinderi știe cum era. Distrugerea microîntreprinderilor și să forțarea firmelor să treacă la impozitarea pe profit va încuraja tot asta.

Pentru firmele mari cotate în bursă soluția va fi să nu mai dea dividende, ci să-și răscumpere propriile acțiuni de pe piață. Dacă dau dividende impozitul va fi de 8%. Pe când dacă răscumpără acțiuni, impozitul va fi între 1% și 3%. Transferul de bani de la companie către acționari tot va avea loc, dar fără să se mai plătească impozit pe dividende, ci impozit pe câștigul în bursă, care este mult mai mic.

Creșterea impozitelor nu aduce neapărat mai mulți bani la stat, ci modifică comportamentul oamenilor astfel încât să evite taxarea.”, scrie Claudiu Năsui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *