NATO și SUA au respins cerea Rusiei de distruge scutul antirachetă de la Deveselu

Alianţa Nord-Atlantică a reacţionat în urma demersului făcut de Moscova, prin care cere Statelor Unite distrugerea Scutului antirachetă de la Deveselu, spunând că această cerere este o tentativă de a distrage atenţia de la faptul că Rusia a încălcat Tratatul INF. Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat că „aceasta este o nouă tentativă flagrantă de a distrage atenţia de la încălcarea tratatului INF de către Rusia, prin dezvoltarea şi implementarea rachetei sale SSC8. Afirmaţiile Rusiei sunt de lungă durată şi nefondate. Baza de la Deveselu este parte a sistemului de apărare antirachetă al NATO, care este pur defensiv.
Mai mult decât atât, dronele Statelor Unite, la care se referă Rusia, nu sunt rachete. Şi nici sistemul de apărare antirachetă al NATO, nici dronele americane nu încalcă Tratatul INF.
Îi solicităm Rusiei să înceteze să mai facă aceste acuzaţii nefondate şi, în schimb, să se concentreze pe întoarcerea la respectarea Tratatului INF.”
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, vineri, consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu aliaţii, la finalul acestora reprezentanţii ministerului transmiţând că poziţia Federaţiei Ruse privind sistemul antirachetă NATO este ”complet irelevantă, întrucât sistemul de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF”.
”Poziţia exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfăşurate şi la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF. Poziţia MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăseşte în toate Declaraţiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani”, au transmis, vineri, reprezentaţi Minsterului afacerilor Externe, după ce ministrul Teodor Meleşcanu a avut consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
MAE reiterează ideea că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, ”nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esenţial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic”.
”Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acţiune proporţională cu ameninţările actuale, care respectă toate angajamentele internaţionale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federaţiei Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare şi o încercare de a distrage atenţia de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus. Reamintim că poziţia României şi a Aliaţilor săi pe tema INF este clar exprimată în Declaraţia Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019”, au mai transmis oficialii MAE.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat, joi, că scutul de la Deveselu este o structură militară cu caracter strict defensiv, precizarea venind în contextul în care Ministerul rus al Apărării a propus SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România, pe motiv că ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).
„Toată lumea ştie foarte bine şi lucrurile acestea au fost în permanenţă spuse de către noi: baza de la Deveselu este o structură militară pur defensivă, care se foloseşte împotriva rachetelor balistice şi care în niciun caz nu are încărcături nucleare, este vorba de rachete care pur şi simplu funcţionează ca urmare a unor explozii cu combustibil convenţional. (…) Nu există absolut nimic, niciun argument în legătură cu posibilitatea ca această bază să creeze probleme Federaţiei Ruse. Este strict de apărare în cazul unui atac cu rachete, de oriunde ar veni el”, a afirmat Meleşcanu într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
În opinia sa, Federaţia Rusă încearcă, prin astfel de acţiuni, să îşi justifice propria politică de înarmare.
„Din punctul meu de vedere, este una din modalităţile prin care Federaţia Rusă, în contextul discuţiilor legate de faptul că nu respectă prevederile tratatului INF cu arme nucleare intermediare, caută argumente şi teme prin care să-şi justifice producţia (…) de rachete hipersonice, care creează un pericol real, şi nu vorbesc doar pentru România. Raza lor de acţiune merge până în zona Germaniei, Europa Centrală (…). Este pur şi simplu o operaţiune care urmăreşte să găsească argumente pentru ceea ce hotărăşte să facă”, a spus ministrul Afacerilor Externe.
El a adăugat că va avea consultări cu omologii din celelalte state aliate, pentru stabilirea unei poziţii comune a NATO pe acest subiect.
„Fără niciun fel de dubiu, în cursul zilei de mâine (…) o să ne consultăm şi cu aliaţii noştri. Într-adevăr, facilitatea de la Deveselu este unul din pilonii sistemului antirachetă la nivelul NATO. El va fi replicat şi prin anumite instalaţii în Polonia, prin folosirea unor nave care au capacitatea aceasta. Deci, pur şi simplu este vorba de o protecţie pe care o avem la nivelul NATO şi la care România participă şi ea în calitate de ţară membră a alianţei. Şi aceste lucruri evident că vor trebui (…) să fie spuse foarte clar şi am convingerea că vor fi susţinute de toate statele membre NATO”, a precizat Meleşcanu.
Întrebat dacă intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, ministrul a răspuns: „O să avem în vedere şi posibilitatea unui dialog şi să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare (…) este de foarte multe ori dificil de înţeles”.
Ministerul rus al Apărării l-a convocat vineri pe ataşatul militar al Statelor Unite în Rusia pentru a-l informa printr-o notă că Moscova respectă ”strict” prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), precizând în această notă că este la curent cu nota prin care Departamentului de Stat anunţă suspendarea participării americane la tratat, respinge categoric acuzaţiile ”nefondate” ale Washingtonului cu privire la încălcarea tratatului de partea rusă şi îi îndeamnă pe americani să revină la respectarea documentului prin eliminarea sistemelor de lansare a rachetelor de tip Mk-41, a rachetelor balistice cu rază intermediară de acţiune şi a unor drone care prezintă aceleaşi caracteristici cu cele interzise prin pact, anunţă Ambasada Rusiei în România într-un comunicat. Acuzaţiile americane ”nu corespund realităţii” subliniază ministerul în comunicat, în care prezintă nota.
Partea americană a eşuat să furnizeze vreo probă prin care să-şi susţină poziţia, în pofida ”deschideriitotale la un dialog substanţial pe tema îndeplinirii obligaţiilor părţilor prevăzute în Tratatul INF” a ministerului rus, se arată în comunicat.
”Este de subliniat că nu este primul an în care Statele Unite încalcă prevederile Tratatului INF”, continuă ministerul, acuzând Washingtonul că a ”creat condiţii în vederea producerii de rachete interzise de tratat”.
Ministerul îndeamnă partea americană, în notă, ”să ia toate măsurile necesare înainte de sfârşitul tratatului, pentru a reveni la o respectare strictă a tratatului, prin eliminarea: sistemelor de lansare vertizală de la sol (de tip) Mk-41 concepute pentru a lansa rachete de croazieră (de tip) Tomahawk; rachete-ţintă care au caracteristici asemănătoare rachetelor balistice terestre cu rază intermediară (de acţiune, abolite prin tratat) (şi) vehicule aeriene de atac fără echipaj ale căror caracteristici corespund definiţiei «rachetei de croazieră terestre» prevăzute în Tratat”.
Ministerul anunţă în comunicat că ataşatul militar al Statelor Unite în Rusia este ”invitat” la sediul său pentru a-i comunicată această notă.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor începe procesul de retragere din Tratatul INF începând cu data de 2 februarie. Vladimir Putin a declarat, pe 2 februarie, că Rusia şi-a suspendat participarea la Tratat ca răspuns la retragerea unilaterală a Statelor Unite. El a menţionat că Moscova nu va fi târâtă într-o nouă cursă scumpă a înarmărilor înainte de a adăuga că toate propunerile ruseşti privind dezarmarea au rămas „pe masă” şi că uşile au rămas „deschise”.
Rusia a suspendat Tratatul INF în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul, acuzaţii negate de Moscova.
Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite.