NATO solicită Rusiei să permită accesul organizaţiilor internaţionale de monitorizare în peninsula Crimeea

Alianța Nord-Atlantică solicită Moscovei să permită accesul organizațiilor internaționale de monitorizare pe teritoriul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014 – se arată într-o declaraţie comună adoptată, joi, la reuniunea Comisiei Ucraina-NATO.

Evenimentul a avut loc, la Kiev, în marja vizitei în Ucraina a Consiliului Nord-Atlantic şi a secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Documentul mai menţionează că NATO condamnă consolidarea potenţialului militar al Rusiei în peninsula Crimeea.

„Condamnăm consolidarea constantă și la scară largă a capacităților militare ale Rusiei în Crimeea, proces care este parte a acțiunilor agresive ale Rusiei în regiune. Țările membre NATO sunt profund îngrijorate de încălcarea drepturilor omului și de abuzurile din partea puterii de facto rusești din Crimeea împotriva tuturor cetățenilor Ucrainei, inclusiv a tătarilor crimeeni și a membrilor altor comunități locale. Solicităm Rusiei să permită organizațiilor internaționale de monitorizare să aibă acces pe teritoriul Crimeii” – se arată în declaraţie.

Totodată, documentul subliniază că NATO nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia. „Condamnăm cu fermitate și nu recunoaștem anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia. Crimeea este teritoriu al Ucrainei şi solicităm Rusiei să returneze Ucrainei controlul asupra Crimeii.

O aşa-numită activitate normală (în relaţiile cu Rusia – n.red) nu este posibilă fără schimbări clare și constructive în acțiunile Rusiei, care să demonstreze respectarea dreptului internațional și a obligațiilor și a responsabilităților internaționale” – a adăugat Comisia Ucraina-NATO în declaraţia adoptată, joi, la Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *