NATO va analiza oferta României pentru operaţionalizarea unui comandament multinaţional de „trei stele”

Aliații au acceptat, în timpul primei zile de summit NATO, propunerea României privind găzduirea unui comandament terestru, dar la următoarele întâlniri ministeriale se va stabili dacă acest comandament va exista sau dacă va fi amplasat în România.

Liderii aliți au reușit să ajungă la o declarație comună echilibrată, care reafirmă solidaritatea și valabilitatea Art. 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.

Pentru prima oară NATO cere în mod explicit Federației Ruse să își retragă trupele amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Aliații au anunțat în această declarație și întărirea posturii maritime, într-o viziune integrată și mult mai eficientă.

Deciziile negociate anterior la nivelul miniștirlor apărării din Consiliul Nord-Atlantic au fost aprobate de şefii de stat şi de guvern în reuniunea de miercuri.

O importanţă deosebită a fost acordată întăririi posturii de descurajare şi apărare, ca rezultat al aplicării unei game largi de măsuri de asigurare, de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei, precum şi de consolidare a profilului de descurajare prin intermediul prezenţei aliate înaintate şi a Forţei de Răspuns a NATO.

Pentru aceasta , şefii de stat şi de guvern au aprobat lansarea Iniţiativei aliate de creştere a capacităţii operaţionale – Iniţiativa „De 4 ori 30” („Four 30s”) care prevede ca până în 2020 Alianţa să aibă la dispoziţie 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de vase de război, gata să fie dislocate în mai puţin de 30 de zile, pentru a răspunde potenţialelor ameninţări la adresa securităţii membrilor săi.

În domeniul consolidării Structurii de comandă (NATO Command Structure / NCS), a fost aprobată creşterea nivelului de încadrare a acesteia cu peste 1200 de posturi, pentru a face faţă noilor sarcini care stau în faţa Alianţei.

Totodată, s-a consfinţit ca noul Comandament aliat întrunit pentru Atlantic să fie dislocat la Norfolk, SUA, în timp ce noul Comandamentul de sprijin din Europa va fi operaţionalizat la Ulm, în Germania.

Joi așteptăm o declarație de colaborare a Georgiei cu NATO la Marea Neagră.

Trump a cerut ţărilor NATO să crescă cheltuielile pentru apărare la 4%

Preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat miercuri la Bruxelles că liderul american Donald Trump le-a spus aliaţilor din NATO să crească la 4% din PIB cheltuielile pentru apărare, relatează Reuters.

″Preşedintele Trump, care a luat cuvântul primul, a ridicat problema nu numai de a se atinge obiectivul de 2% din PIB, în prezent, ci şi de a se stabili o nouă cotă, de 4% din PIB″⁣, a declarat Radev presei.

Un oficial al Casei Albe, citat de Reuters, a declarat că preşedintele Trump le-a spus liderilor din NATO că ar trebui să sporească cheltuielile ţărilor lor pentru apărare la 4% din PIB, mai mult decât obiectivul actual de 2% din PIB. El a precizat că remarcile preşedintelui Trump nu reprezintă o propunere formală, ci au survenit în timp ce el le-a cerut aliaţilor să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *