Negociatorii din Coreea de Nord şi SUA se întâlnesc în Suedia pentru a trece de impasul nuclear

Oficialii americani şi nord-coreeni s-au reunit sâmbătă la Stockholm pentru a începe discuţiile privind denuclearizarea Peninsulei Coreene la un centru de conferinţe situat la marginea capitalei suedeze în încercarea de a pune capăt lunilor de impas, potrivit Reuters.

Întâlnirea va reprezenta prima discuţie oficială la nivel de lucru, de când preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit în iunie şi au convenit să repornească negocierile care s-au oprit după un summit eşuat în Vietnam în luna februarie.

Ministrul de externe nou-numit, Ann Linde, a acordat Suediei prima recunoaştere a negocierilor, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a confirmat şi discuţiile la nivel de lucru.

„Sunt încurajaţi ca delegaţiile de nivel de lucru ale SUA şi RPDC să fie în prezent în Suedia să poarte discuţii. Dialogul este necesar pentru a atinge denuclearizarea şi soluţia paşnică”, a spus Linde pe Twitter.

La doar o zi după ce a anunţat reluarea discuţiilor, Coreea de Nord a transmis că a testat o nouă rachetă balistică proiectată pentru a fi lansată de pe submarin, un gest provocator care a subliniat şi nevoia Washingtonului de a se deplasa rapid pentru a negocia limitele privind creşterea arsenalului Phenianului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *