Negocieri încinse între liderii europeni pentru desemnarea șefului Comisiei Europene. Cei trei candidați nu au suficientă susținere
Liderii UE nu au reuşit să se pună de acord privind o nouă conducere joi noaptea, după un summit care aproape a eliminat principalii candidaţi ai celor trei alianţe mari din Parlamentul European, informează Financial Times.
După patru ore de discuţii privind selectarea unui nou preşedinte al Comisiei Europene, liderii UE au căzut de acord să organizeze un nou summit pe 30 iunie din cauza lipsei de susţinere pentru candidaţi.
„Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că cei trei candidaţi principali pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene nu au reuşit să primească suficientă susţinere în rândul liderilor europeni, relatează site-ul agenţiei Reuters. „Cei trei candidaţi principali, cele trei nume au fost testate de Donald Tusk, iar acesta consideră că nu există o majoritate pentru niciunul dintre ei”, a declarat Macron.
„Este destul de clar că nu există o majoritate pentru domnul Weber”, a adăugat acesta. Întrebat dacă există tensiuni între Franţa şi Germania privind procesul de nominalizare, Macron a declarat că nu este împotriva unei candidaturi germane, reiterând că ar susţine-o pe Angela Merkel.
„Nu sunt împotriva unei candidaturi germane, am declarat anterior şi nu era o glumă, că dacă Angela Merkel ar fi fost un candidat, aş susţine-o, pentru că sunt de părere că are calităţi, aptitudini pentru a fi un preşedinte foarte bun al Comisiei”, a mai afirmat Macron.
„Nu este ceea ce vrea şi îi respect decizia”, a declarat oficialul francez.
Rezultatul reprezintă un pas înapoi pentru Partidul Popular European (PPE) care îşi asumase conducerea Comisiei Europene pentru candidatul său Manfred Weber după ce a devenit cel mai mare grup din Parlamentul European la alegerile din mai.
Într-un răspuns care riscă să afecteze sistemul „Spitzenkandidat”, PPE a informat că orice decizie de a-l elimina pe Weber va justifica eliminarea candidatului socialiştilor Frans Timmermans şi candidata liberalilor Margrethe Vestager.
Ameninţarea unor astfel de răspunsuri a dus la unele schimburi de replici între premierul olandez Mark Rutte şi cancelarul german Angela Merkel, conform diplomaţilor. După cină, Merkel a avut o abordare reconciliantă, declarând că toate părţile au nevoie să recunoască dificultatea politică în obţinerea unei susţineri suficiente pentru orice candidat.
După ce a fost întrebată dacă acest impas a distrus sistemul Spitzenkandidat, Merkel a declarat: „Nu pot da un răspuns definitiv până la sfârşitul procesului. Totuşi, este o provocare. Acest lucru este clar”.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că impasul în Consiliul European şi Parlamentul European arată că este timpul să se treacă peste candidaţi principali precum Weber.
„Cred că acum, în săptămânile ce vor urma, trebuie să găsim persoane care au calificările necesare pentru a duce mai departe această misiune, să aibă experienţă suficientă în viaţa lor politică şi profesională”, a declarat Macron.
Negocierile sunt aşteptate să se reia săptămâna viitoare la Osaka, în Japonia, când Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Olanda vor participa la summit-ul G20.
Leo Varadkar, premierul irlandez, a glumit că uneori este mai rapid „să alegi un papă”.
Alte posturi vacante în UE – inclusiv cel de preşedinte al Consiliului European şi de preşedinte al Băncii Central Europene – au fost discutate. Printre numele menţionate pentru postul de preşedinte al Consiliului se numără premierul Charles Michel al Belgiei, premierul Lars Lokke Rasmussen din Danemarca şi premierul portughez Antonio Costa.