Negocieri SUA-China. Beijingul s-a angajat să cumpere ”o cantitate substanţială” de produse americane

China s-a angajat să cumpere ”o cantitate substanţială” de bunuri şi servicii americane, în domeniul agricol, al energiei şi al industriei prelucrătoare, a anunţat miercuri biroul Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite (USTR), după încheierea negocierilor de la Beijing, transmite Reuters.

Într-un comunicat care oferă puţine detalii, USTR a anunţat că cele două părţi ”au discutat modalităţi prin care să se ajungă la relaţii comerciale corecte, reciproce şi echilibrate între cele două ţări”.

Oficialii americani şi chinezi au mai discutat probleme legate de protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi necesitatea ca un eventual acord care va rezolva disputa comercială între cele mai mari economii ale lumii ”să permită implementarea totală, supusă verificărilor în curs şi punerea efectivă în aplicare”.

Întâlnirile din această săptămână au fost primele negocieri faţă în faţă de la armistiţiul de 90 de zile convenit în decembrie de preşedintele Donald Trump şi preşedintele Xi Jinping, în războiul comercial care a agitat pieţele financiare.

Dacă nu se va ajunge la un acord până pe 2 martie, Trump a spus că va majora tarifele cu 25%, de la 10%, pentru importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, într-o perioadă în care creşterea economiei chineze încetineşte semnificativ. Beijingul a reacţionat deja cu tarife proprii aplicate unor produse americane.

Companiile din ambele ţări resimt impactul acestor tarife. Apple a agitat pieţele globale, săptămâna trecută, prin reducerea estimărilor de vânzări, citând cererea slabă din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *