Neîncredere între aliați din cauza lui Putin

Austria, condusă de o coaliţie între dreapta şi extrema dreaptă, s-a văzut constrânsă de serviciile de informaţii aliate să ia „măsuri” pentru a-şi linişti partenerii, a recunoscut vineri ministrul de interne, Herbert Kickl (foto), criticat pentru modul în care a gestionat serviciile interne de informaţii, relatează AFP.

Lider marcant al partidului de extremă dreaptă FPÖ, care guvernează în coaliţie cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, Herbert Kickl este implicat de mai multe luni în controversa privind o percheziţie efectuată în februarie la sediul Biroului pentru protecţia Constituţiei şi lupta împotriva terorismului (BVT), însărcinat cu securitatea internă.

El a recunoscut vineri, în cursul unei şedinţe a parlamentului, că el şi colaboratorii săi au fost nevoiţi să prezinte explicaţii în legătură cu această operaţiune a serviciilor de informaţii europene partenere care au agitat spectrul unei suspendări a cooperării lor.

„Cooperarea dintre serviciile partenere se bazează pe încredere. Măsuri de încredere au fost necesare (…) La 26 iunie, am fost informat că suspendarea ar fi consecinţa ultimă”, a recunoscut el în faţa deputaţilor opoziţiei care i-au cerut demisia într-o şedinţă specială a parlamentului.

Moţiunea care l-a vizat pe Herbert Kickl a fost respinsă, însă criticile au fost numeroase împotriva ministrului acuzat de „incompetenţă” şi că „este un pericol” pentru securitatea Austriei, potrivit parlamentarilor.

Ordonată în cadrul unei anchete pentru deturnare de fonduri vizând membri ai BVT, controversata percheziţie a birourilor şi domiciliului mai multor agenţi ar fi dus în realitate la confiscarea unor documente legate de lupta împotriva extremismului de dreapta.

O parte a percheziţiilor au fost recent declarate ilegale de către justiţie din cauza nerespectării procedurilor.

O comisie de anchetă a parlamentului austriac şi-a început marţi lucrările, în special pentru a face lumină asupra rolului pe care l-a avut ministrul în acest dosar.

Cu ocazia primelor audieri în această comisie a fost făcută o declaraţie potrivit căreia Clubul de la Berna, o organizaţie neoficială dedicată schimbului de informaţii între cele 28 de ţări membre ale UE, a emis în iunie ipoteza încetării cooperării cu Austria.

De asemenea, credibilitatea serviciilor austriece de informaţii este sub semnul întrebării după intrarea la guvernare a FPÖ, din cauza orientării proruse acestui partid.

Potrivit declaraţiilor făcute în cadrul comisiei, imaginea serviciilor austriece de informaţii este afectată, iar „informaţiile transmise sunt de nivelul ‘vremea e frumoasă'”. „Cooperarea cu partenerii noştri internaţionali continuă să funcţioneze”, a ţinut să sublinieze vineri Herbert Kickl.

Din februarie încoace, presa austriacă relatează zi de zi această afacere, crescând presiunile asupra serviciilor secrete, Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ) şi Ministerului de Interne condus de Herbert Kickl, un membru de rang înalt al acestei formaţiuni politice de extrema dreaptă aflată la guvernare din decembrie anul trecut împreună cu Partidul Popular Austriac (ÖVP) al cancelarului conservator Sebastian Kurz, scrie AFP.

Şeful opoziţiei, fostul cancelar social-democrat Christian Kern, consideră această afacere o „atingere la statul de drept“, denunţând săvârşirea unui abuz în cazul confiscării unor documente.

Aceste suspiciuni şi critici scad şi mai mult încrederea în serviciile secrete austriece, ale căror activităţi sunt puse la îndoială de la accederea FPÖ la guvernare.

În timp ce FPÖ întreţine legături cu puterea din Rusia, având inclusiv un „pact de cooperare“ cu partidul Rusia Unită, care asigură baza regimului Putin, Biroul pentru Protecţia Constituţiei şi Combaterea Terorismului (BVT), responsabil de securitatea internă în Austria, este suspectat la rândul său că se află la mâna serviciilor secrete ruse.

În acest context, presa austriacă scrie că unele servicii secrete occidentale şi-au redus schimburile de informaţii cu BVT, de teama de a nu ajunge pe biroul preşedintelui rus Vladimir Putin.

Guvernul în exerciţiu al Austriei dezminte aceste suspiciuni. Şi ministrul de Interne neagă comiterea vreunei ilegalităţi în cadrul percheziţiei de la BVT.

Ordonată de Parchetul Financiar în cadrul unei anchete pentru deturnări de fonduri vizând membri ai BVT, percheziţia s-ar fi concentrat în realitate pe confiscarea unor documente legate de lupta contra extremismului de dreapta, scrie presa austriacă.

Acuzaţiile pornesc de la faptul că percheziţia nu a fost condusă de Brigada Financiară, conform procedurii normale, ci de o unitate însărcinată cu siguranţa pe drumurile publice aflată în sudordinea unui cadru al FPÖ.

O ţară neutră situată în inima Europei şi găzduind numeroase organizaţii internaţionale, între care ONU, OPEC şi OSCE, Austria este tradiţional locul unei intense activităţi a serviciilor de informaţii şi a jucat un rol primordial de interfaţă între Est şi Vest în perioada Războiului Rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *