Nereguli la Săpoca: Criminalului nu i s-a administrat tratamentul și fusese pus în același pat cu alt bolnav

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, duminică, că un lung șir de erori umane a concurat la producerea tragediei de la Spitalul Săpoca, printre care și faptul că asistenta nu și-a respectat fișa postului și a lăsat stativul în camera agresorului, sunt dubii cu privire la administrarea tratamentului și, nu în ultimul rând, agresorul a fost pus în același pat cu un alt pacient aflat în sevraj etilic.

Controlul de duminică al Sorinei Pintea a venit după ce patru persoane au fost ucise, iar nouă rănite, de un pacient care le-a lovit cu un stativ.

”Prima mostră de nerespectare a fișei postului este că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente, nu trebuia lăsat stativul acolo”, a declarat Pintea, care a adăugat că sâmbătă, înainte de atac, la ”01.45 a fost internat un pacient, tot cu etilism, și a fost pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care pavilion mai erau paturi libere”.

“Așa cum am precizat, s-a produs un lung șir de eroari umane și reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul și fiecare să respecte ce e în fișa postului. Se arată în fișa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu probleme psihice. La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână și atunci poate și-au spus ”de ce să nu îl punem aici”. Nu se pune problema lipsei de personal. În acel moment erau 7 asistente medicale și 3 infirmiere pe secție. Personalul este normat la nivelul minim, cele 45 de posturi aprobate în 2018, la solicitarea conducerii spitalului, urmau să fie scoase la concurs. Sindicatul spunea că sâmbăta și duminica sunt o asistentă la 70 de pacienți . Nici vorbă. M-am uitat pe grafice. Sunt câte 10 asistente la psihiatrie la cele două secții, 1 și 2, iar în timpul săptămânii sunt 4-5. Sunt o serie de lucruri inexplicabile, nu s-au respectat prevederile din fișa postului. Erau doi paznici, potrivit legii. În plus, fochiștii au făcut și ei cursuri și pot face această pază. Pacientul fost mutat pe o zonă nesupravegheată vineri. În foaia de tratament medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observație apare un formular în care asistenta notează ora la care administrează tratamentul și ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat”, a declarat Pintea, în urma controlului de la Săpoca.

Pintea a mai spus că agresorul a fost vizitat de fratele său vineri dimineață, a fost mai multe ore calm și urma chiar să fie externat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *