Netanyahu îl face „dictator“ pe Erdogan, acesta îi răspunde că este „tiran“

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat miercuri pe Benjamin Netanyahu că este un ”tiran” care ”masacrează copii”, după ce premierul israelian în exerciţiu l-a catalogat drept ”dictator”, într-un schimb dur de replici între cei doi lideri, relatează AFP.

”Să nu ne dea lecţii nouă. Ei, Netanyahu, ţine-te bine. Tu eşti un tiran”, a declarat şeful statului turc la un miting la Ankara, acuzându-l pe liderul israelian că a ”masacrat copii palestinieni”.

Benjamin Netanyahu a catalogat drept o ”glumă” din partea Turciei, care l-a acuzat de rasism şi l-a catalogat pe Erdogan drept un ”dictator”.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a denunţat marţi ”rasismul flagrant” manifestat, în opinia sa, de premierul israelian în exerciţiu.

Netanyahu, aflat în plină campanie electorală, a declarat duminică faptul că Israelul nu este statul-naţiune ”al tuturor cetăţenilor săi”, ci ”numai al poporului evreu”, aşadar nu şi al importantei comunităţi arabe şi musulmane.

”Erdogan, dictatorul turc, atacă democraţia israeliană, în timp ce închisorile îi sunt pline de jurnalişti şi judecători turci. Ce glumă!”, a spus Netanyahu într-un mesaj difuzat de către serviciile sale, în noaptea de marţi spre miercuri.

Netanyahu a reacţionat duminică, în urma unor declaraţii ale actriţei şi maechinului israelian Rotem Sela, care şi-a exprimat indignarea pe reţele de socializare faţă de poziţii ale Guvernului acestuia de dreapta cu privire la minoritatea arabă, care reprezintă 17,5% din populaţia israeliană.

Rotem Sela, atacată dur pe reţele de socializare, a primit după aceea simpatia altei actriţe israeliene, Gal Gadot, interpreta blockbusterului ”Wonder Woman”.

”Nu există vreun cetăţean de mâna a doua în Israel”, a declarat Benjamin Netanyahu, în noaptea de marţi spre miercuri.

”Israelul este o democraţie în care toţi israelienii, inclusiv cei aproape două milioane de arabi, se bucură de egalitatea drepturilor individuale”, a adăugat el.

”Însă Israelul este de asemenea singurul şi unicul stat evreu”, cu steaua lui David pe drapelul său, ebraica drept limbă oficială şi dreptul tuturor evreilor din lume de a veni să trăiască în israel, a insistat Netanyahu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *