New York Time: România Verificată De Urgenţă De UE !

Redefinirea scandaloasă a abuzului în serviciu şi alte modificări la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală au ajuns şi în presa internaşională. Ziarul New York Times alocă un spaţiu generos modificărilor făcute de Parlamentul României la legile penale şi arată că redefinirea abuzului în serviciu va ajuta mulţi politicieni să scape de dosarele penale. Ei ăl amintesc pe Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi a cărui dosar va fi închis dacă Legea Codului Penal va intra în vigoare.

Kit Gillet, autorul articoului de pe NYT, a scris că modificările vin la un an distanță de o OUG 13, care dezincrimina mai multe fapte corupție. „Dacă atunci, guvernul condus de Sorin Grindeanu a cedat presiunii publicului, având loc cele mai mari proteste după revoluție, de această dată, executivul continuă să urmărească politic care ar limita puterile magistraților și procurorilor”, notează Gillet.

„Noile modificări vor slăbi democrația și eforturile anticorupție”, conchid jurnaliştii americani în a căror opinie România este una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană. Jurnaliştii americani au obţinut şi o declaraţie de la Cristian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, care a explicat că se va analiza dacă modificările vin în contradicţie cu reglementările europene. „Vom examina textele finale ale legislaţiei pentru a verifica dacă sunt compatibile cu legile relevante ale UE din domeniul justiţiei penale şi a cooperării poliţiei. Nu vom ezita să luăm măsuri unde va fi necesar pentru a asigura o compatibilitate”, a subliniat Wigand.

Jurnaliştii americani amintesc şi despre apelul făcut săptămâna trecutî de cele 12 ambasade, printre care şi cea a SUA, care critică România pentru modificările făcute, arătând că România se îndepărtează în acest mod de statul de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.