New York Times: Avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, a ajuns să critice lupta anticorupție din România
România, considerată mult timp unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, a depus eforturi energice pentru a elimina corupția. Demersurile puterii de a aduce atingere statului de drept i-a scos pe români cu zecile de mii în stradă.
Acum, în mod neașteptat, Rudolph W. Giuliani, avocatul personal al președintelui Trump, s-a lansat în această dezbatere și a trimis o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, criticând eforturile anticorupție ale țării, scrie The New York Times.
În scrisoarea din data de 22 august el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „prejudiciul adus statului de drept sub egida unei aplicări eficiente a legii” în România. Giuliani a mai scris că ar trebui să se acorde amnistie celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”. Scrisoarea lui Giuliani a determinat o serie de comentarii după ce a fost publicată în presa românească. Autenticitatea documentului nu a fost contestat.
Rudolph Giuliani a spus, pentru The New York Times, că ”scrisoarea sa adresată președintelui României face parte din practica sa privată și nu are nimic de-a face cu guvernul american”.
„Nu are nimic de-a face cu guvernul american”, a spus Giuliani, citat de New York Times, referindu-se la scrisoarea către Iohannis. „Ofer sfaturi în domeniul securității, al aplicării legii și al terorismului în multe țări ale lumii. Toți avocații privați ai președintelui au afaceri private”, a mai spus Giuliani.
El a precizat că a lucrat cu România prin intermediul companiei sale de securitate Giuliani Security & Safety, care are parteneriate cu Freeh Group International Solutions, o companie de securitate condusă de Louis J. Freeh, fost director al FBI.
Grupul Freeh nu a a făcut nici un fel de comentarii referitor la această afacere. Se știe că firma lui Freeh reprezintă un om de afaceri român, Gabriel Popoviciu, care a fost condamnat la 7 ani de închisoare în august 2017 într-o cauză centrată pe o tranzacție imobiliară din nordul Bucureștiului, scrie NYT.
România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, a fost lăudată pentru eforturile sale de a stopa corupția în ultimii ani, fapt ce a dus la mii de condamnări, inclusiv ale foștilor și actualilor politicieni.
Cu toate acestea, începând din ianuarie 2017, guvernul a impus măsuri prin care mulți se tem că vor slăbi statul de drept.
Luna trecuta, Laura Codruta Kovesi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, a fost concediată după acuzații de depășire a autorității și de deteriorare a imaginii României în străinătate. Tensiunile au condus la proteste majore, cele mai recente, din 10 august, au dus la ciocniri violente în București și s-au soldat cu peste 400 de persoane rănite.
Scrisoarea lui Giuliani a fost bine primită de anumiți politicieni din România. Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat, cel mai mare partid din Parlamentul României, a scris pe Facebook că domnul Giuliani „a puns degetul pe rană”.
Dragnea a fost condamnat în iunie la trei ani și jumătate de închisoare după ce instanța de judecată din România l-a găsit vinovat de abuz în serviciu legat de angajarea fictivă a doi angajați ai partidului său într-o instituție publică. El a făcut apel la verdict. Într-un caz separat, în 2015, Dragnea a fost condamnat pentru fraudă electorală și a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare., amintește NYT.