Nici după 35 de zile de impas bugetar, Trump nu reușește să convingă Senatul să-i finanțeze zidul de la granița cu Mexicul

Senatul american a respins joi un proiect de lege care prevede finanţarea zidului anti-imigranţi de la graniţa cu Mexic şi este susţinut de liderul republican de la Casa Albă.

Senatorii s-au pronunţat de asemenea împotriva unui text prezentat de Partidul Democrat şi care propunea permiterea finanţării serviciilor publice până la 8 februarie, transmite Reuters.

Circa 25 la sută din serviciile publice suferă de 35 de zile din cauza impasului bugetar dintre tabăra democrată şi Donald Trump.

În timp ce Trump condiţionează aprobarea bugetului de includerea unei finanţări de 5,7 miliarde de dolari pentru ridicarea unui zid anti-imigranţi la graniţa cu Mexic, democraţii se opun acestui plan al preşedintelui american.

Unii senatori republicani s-au alăturat democraţilor şi au votat în favoarea textului lor, printre ei numărându-se şi Mitt Romney, candidat la Casa Albă în 2012.

Potrivit senatorului republican Lindsey Graham, cele două grupuri parlamentare s-au angajat să obţină sprijinului lui Trump pentru o măsură care să permită finanţarea administraţiilor afectate pe o perioadă de trei sau pătru săptămâni. Democratul Chirs Van Hollen a confirmat această informaţie.

Republicanii sunt majoritari în Senat, dar cu 53 de mandate din totalul de 100 aveau nevoie de voturi democrate pentru a atinge pragul de 60 de voturi necesare adoptării propunerii formulate de Donald Trump. Eforturi zadarnice.

Textul republican, bazat pe propunerea lui Donald Trump, ar fi permis finanţarea guvernului până în septembrie. Dar mai ales ar fi inclus cele 5,7 miliarde dolari pentru zid, precum şi o concesie acordată sâmbătă de preşedintele american: un răgaz de trei ani pentru un milion de imigranţi ameninţaţi direct de expulzare.

A urmat un vot cu privire la o contrapropunere a democraţilor, care şi ea a eşuat.

Ea prevedea finanţarea parţială a guvernului până la 8 februarie.

Odată ieşiţi din impasul bugetar, democraţii promiteau să revină la masa negocierilor pe tema securităţi la frontiere, însă nu se pune problema să negocieze atât timp cât „americanii sunt ţinuţi ostatici”, spun ei.

Textul lor nu conţine un buget pentru zid, pe care îl consideră „imoral” şi ineficient, dar propune o sumă pentru întărirea securităţii la frontiere.

Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că este pregătită să se întâlnească cu Donald Trump pentru deblocarea acestei situaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *