Noi colaborări cu iz de reformă în sistemului educațional

Ambasadorul Republicii Finlanda în România, doamna Päivi Pohjanheimo a participat luni, 19.03.2018, la întâlnirea cu ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, în cadrul căreia s-au pus bazele cooperării în domeniul educației, dintre cele două state.

Scopul întâlnirii a fost acela de a identifica o agendă comună, prin care țara noastră să-și poată însuși modalități concrete de valorificare a unor exemple de bună practică și a experienței acumulate în acest sector de Finlanda.

Potrivit comunicatului, ministrul Valentin Popa i-a solicitat doamnei ambasador sprijinul, prin nominalizarea unui expert în Consiliul Consultativ constituit de ministrul educației în vederea îmbunătățirii actualului cadru legislativ și curricular al educației.

Doamna ambasador a apreciat interesul reprezentanților ministerului educației din țara noastră pentru modelul educațional finlandez, sens în care cei doi interlocutori au agreat să dezvolte acțiuni comune în perioada imediat următoare în beneficiul sistemului educațional românesc.

Finlanda este unul dintre statele care înregistrează cel  mai ridicat nivel de trai din lume iar sistemul educațional finlandez a fost desemnat drept cel mai bun din lume, într-un clasament realizat în 2016, de către World Economic Forum. Deși elevii finlandezi au un număr foarte mic de cursuri pe zi raportat la numărul de cursuri practicat în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, aceștia înregistrează performanțe neegalate de celelate state europene

Finlanda a implementat o reformă radicală a sistemului, în urmă cu 40 de ani, în urma căreia a fost adoptată o nouă variant educațională prin care s eoferă  egalitate de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul socio-economic din care aceștia provin.

Cât vom asimila din exemplele de bună practică oferite de Finlanda, rămâne însă de văzut, cu atât mai mult cu cât sistemul educațional românesc pare a se istovi într-o criză de identitate devenită stare de normalitate începând cu anii 90.

Sursa foto: www.men.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *